Fontos

Vitézy Dávid: Karácsony Gergely felsült, ígéreteit nem tudta betartani

Európa legnagyobb ritkaföldfém-lerakódására bukkantak Norvégiában

Európa legnagyobb ritkaföldfém-lelőhelyére bukkantak Norvégia délkeleti részén, a felfedezésnek komoly jelentősége lehet a gyakorlatilag monopolhelyzetben levő Kínától való függőség csökkentésében – jelentette be csütörtökön a Rare Earths Norway bányászati vállalat.

A Fensfeltet nevű lelőhely mintegy 8,8 millió tonnát rejthet a zöld technológiákra történő átálláshoz elengedhetetlen ritkaföldfémekből, jelentősen többet, mint az ebből a szempontból eddig a leggazdagabbnak tartott svédországi Kiruna térségében található mező, ahol 1-2 millió tonnával számolnak a szakértők.

A Rare Earths Norway közleményéből kiderült, hogy három éven keresztül végeztek intenzív próbafúrásokat a térségben. A Fensfeltet kiaknázása 2030-ban kezdődhet meg, és csak az első szakaszhoz mintegy 10 milliárd norvég korona értékű beruházásra van szükség.

Az Európai Unióban jelenleg felhasznált ritkaföldfémek 98 százalékát Kínából importálják.

Tavaly januárban hozták nyilvánosságra, hogy ritkaföldfém-mezőt találtak az észak-svédországi Kirunánál, egészen a csütörtöki norvégiai bejelentésig azt feltételezték, hogy a kirunai a legnagyobb ilyen lelőhely Európában.

Jelenleg a kontinensen sehol nem végeznek ritkaföldfém-bányászatot.

A kiemelt kép illusztráció.

Ajánljuk még