Megrázó

Vízbe fulladt egy 5 éves kisfiú Hajdúszováton

Josep Borrell: Az EU támogatja az Egyesült Államok által bemutatott tűzszüneti javaslatot

Az Európai Unió teljes mértékben támogatja a Joe Biden amerikai elnök által előterjesztett átfogó ütemtervet, amely tartós tűzszünethez vezethet Gázában, az összes túsz szabadon bocsátásához és a Gázának nyújtott humanitárius segítségnyújtás megsokszorozásához – jelentette ki az uniós külügyi és biztonságpolitikai főképviselő szerdán.

Josep Borrell, az Európai Unió nevében kiadott nyilatkozatában hangsúlyozta: az EU nagyra értékeli az Egyesült Államok, Egyiptom és Katar erőfeszítéseit az Izrael és a Hamász iszlamista terrorszervezet közötti háború befejezését célzó tárgyalások elősegítésére, biztosítva Izrael biztonságát, amely mellett – mint kiemelte – az EU továbbra is teljes mértékben elkötelezett.

Kijelentette:

sürgősen tartós tűzszünetre van szükség a civilek védelmének biztosítására, az összes túszt feltétel nélkül és azonnal szabadon kell engedni, valamint növelni kell a Gázába juttatott humanitárius segélyek mértékét,

tekintettel az egyre mélyülő humanitárius válságra. A Közel-Kelet békéje és stabilitása mindkét népnek, a régió, valamint világ egészének érdeke – hangoztatta.

Borrell hangsúlyozta: az Európai Unió mindkét felet a három szakaszból álló amerikai javaslat elfogadására és végrehajtására bíztatja. Az EU készen áll továbbá arra, hogy hozzájáruljon a tartós és fenntartható békét célzó, a kétállami megoldáson, Izrael mellett egy palesztin állam létrejöttén alapuló politikai folyamat újjáélesztéséhez, valamint arra, hogy támogassa a Gáza újjáépítésére irányuló összehangolt nemzetközi erőfeszítést – tette hozzá az uniós diplomácia vezetője.

Joe Biden amerikai elnök pénteken mutatta be Izrael új, háromlépcsős tűzszüneti ajánlatát, azonban az elképzelés tartalmazott néhány, az eredeti tervtől eltérő elemet. Az izraeli kormányfő, Benjámin Netanjahu hétfői nyilatkozatában úgy fogalmazott, hogy országa elképzelése kevésbé átfogó, mint amit az amerikai elnök bemutatott.

A tervben a tűzszünetre, fogolycserére, továbbá a terület újjáépítésére vonatkozó lépések is szerepelnek.

Kiemelt kép: Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője (Fotó: MTI/EPA/Olivier Matthys)

Ajánljuk még