Baleset

Összeütközött két vonat Csehországban, halottak és sebesültek is vannak

Egyre kevesebb gendersemleges illemhely lehet Angliában, mert sértik a férfiak és a nők magánélethez való jogát

| Szerző: hirado.hu
Egy új törvényjavaslat értelmében Angliában nemek szerint külön illemhelyiséget kell létesíteni minden új bár, étterem, iroda és bevásárlóközpont esetében. A javaslat értelmében kötelező előírássá válnának az egynemű illemhelyiségek, mivel az uniszex mosdók sértik a nők és férfiak magánélethez és méltósághoz való jogát – erről írt a brit Sky News.

„Ez a jogszabály véget vet az úgynevezett »gendersemleges« vegyes nemű illemhelyek elterjedésének, amelyek megtagadják a magánéletet és a méltóságot a férfiaktól és a nőktől egyaránt” – idézte Kemi Badenoch, a nőkért és esélyegyenlőségért felelős miniszter szavait a brit lap. A tárcavezető azt is hozzátette, hogy a bejelentett szabályozás jobb ellátást biztosíthat a nők számára, hogy „a sajátos biológiai, egészségügyi és higiéniai szükségleteinket kielégítsük.”

A Sky News cikke Lee Rowley lakásügyi miniszter szavait is idézte, aki úgy fogalmazott:

„Tudjuk, hogy a társadalom minden tagja számára fontos a biztonság, a magánélet és a méltóság, és ez az új jogszabály segít biztosítani, hogy mindenki számára megfelelő létesítmények álljanak rendelkezésre.”

A kormány indoklása szerint létfontosságú, hogy az új épületek, „különösen a közterületeken, a megfelelő illemhelyekkel szolgálják a közösséget.” Emellett a brit törvényhozás indoklása szerint a nemsemleges mosdók méltánytalanul hátrányosan érintik a nőket, az időseket és a fogyatékkal élőket.

A cikkből kiderült, hogy a javaslat megfogalmazása előtt a kormány konzultált az érintett társadalmi csoportokkal, amely alapján

a válaszadók 81 százaléka értett egyet a különálló, egynemű illemhelyiségek létesítésének szándékával, azonban a válaszadók 82 százaléka azzal is egyetértett, hogy ahol a hely lehetővé teszi, univerzális illemhelyeket is biztosítsanak.

A brit kormány javaslata csak Angliára vonatkozik, azonban vannak olyan kivételek mint például gondozóotthonok, iskolák és fogvatartási intézmények.

Az eredeti cikk itt olvasható.

A kiemelt kép illusztráció. (Shutterstock)

Ajánljuk még