Terrortámadás

Visegrád24: Iszlamista terrortámadás történt Mannheimben

Az EU szankciókkal sújtja Észak-Koreát az Oroszországnak nyújtott katonai támogatás miatt

Az EU Tanácsa megállapodott, hogy szankciókat vezet be hat észak-koreai természetes személy és három szervezet ellen, mert részt vesznek Phenjan illegális fegyverprogramokkal kapcsolatos tevékenységeiben és Oroszország Ukrajna elleni agresszív háborújának támogatásában – jelentette be a brüsszeli testület pénteken.

A tanács közleményében az áll, hogy az érintett személyek és szervezetek olyan szankciókat kijátszó tevékenységeket folytatnak, amelyeken keresztül Észak-Korea forrásokat szerezhet illegális nukleáris és ballisztikusrakéta-programjaihoz.

A célszemélyek esetében uniós beutazási tilalmat és a vagyoni eszközök befagyasztását rendelik el, szervezet esetében csak az utóbbit. Emellett uniós személyek és szervezetek nem bocsáthatnak pénzeszközöket a jegyzékbe vettek rendelkezésére.

Az EU eltökélt szándéka, hogy megakadályozza az olyan alkatrészek, pénzeszközök és információk áramlását, amelyeket Észak-Korea nukleáris, tömegpusztító fegyverekkel és ballisztikus rakétákkal kapcsolatos programjainak fejlesztésére használhat fel. Felszólította továbbá a phenjani vezetést, hogy hagyjon fel a destabilizáló intézkedésekkel, tegyen eleget a nemzetközi jog szerinti kötelezettségeinek – olvasható a tanácsi közleményben.

Észak-Korea idén már legalább 22 ballisztikus rakétát indított illegálisan.

Az EU ezt többször is elítélte és felszólította Phenjant, hogy hagyjon fel ezekkel a tevékenységekkel az mert sértik az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozatait, és aláássák a nemzetközi békét és biztonságot, valamint a nukleáris fegyverkezést visszaszorítani hivatott nonproliferációs rendszert.

Ajánljuk még