Aktuális

Pénztárgépek közé rejtettek 90 ezer doboz cigarettát a csempészek

Német államminiszter: Ukrajna minden feltételt teljesített az uniós csatlakozási tárgyalások megkezdéséhez

A német kormány szerint Ukrajna teljesítette azokat a feltételeket, amelyek ahhoz szükségesek, hogy ténylegesen megkezdődjenek a tárgyalások az Európai Unióhoz való csatlakozásról – közölte csütörtökön Anna Lührmann európai és klímaügyekért felelős német államminiszter.

„A német kormány véleménye szerint Ukrajna teljesítette az összes feltételt ahhoz, hogy júniusban megkezdhesse az uniós csatlakozási tárgyalásokat. Ezért sürgetjük az összes tagállamot, hogy gyorsan állapodjanak meg a tárgyalások keretéről” – mondta Lührmann a dpa német hírügynökségnek.

Az EU-tagországok vezetői decemberben megállapodtak abban, hogy megkezdik a csatlakozási tárgyalásokat Ukrajnával, és megerősítették elkötelezettségüket, hogy amíg szükséges, továbbra is erőteljes támogatást nyújtanak az országnak.

A tárgyalások tényleges elindításához azonban a tagállamok feltételül szabták, hogy Kijev teljesítsen minden reformkövetelményt.

Az Európai Bizottság legutóbbi jelentése szerint Ukrajna elmarad bizonyos reformok végrehajtásában, különösen a korrupció elleni küzdelem és a kisebbségek védelme terén.

Kiemelt kép: Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Charles Michel, az Európai Tanács elnöke (b-j) kezet fog, miután sajtótájékoztatót tartottak az Európai Tanács kétnapos brüsszeli tanácskozásának első napi ülésén 2023. február 9-én. (Fotó: MTI/EPA/Olivier Hoslet)

Ajánljuk még