Aktuális

Csaknem 7 százalékos éves hozamot garantál a felturbózott új szuperállampapír

Az EU magasabb vámtarifákat állapított meg az orosz és fehérorosz gabonatermékekre

Az Európai Unió Tanácsa rendeletet fogadott el azzal a céllal, hogy tiltó vámokat vessen ki az Oroszországból és Fehéroroszországból importált gabonatermékekre; az intézkedés olyan mértékben növeli a gabonafélékre, olajos magvakra és az azokból származó termékekre kivetett vámokat, hogy gyakorlatilag leállítja e termékek uniós behozatalát a két országból – tájékoztatott az uniós tanács csütörtökön.

Az új vámok megakadályozzák az EU gabonapiacának destabilizálását, megállítják az Ukrajna területén jogtalanul eltulajdonított gabona orosz exportját, és megakadályozzák, hogy Oroszország az EU-ba irányuló gabonaexportból származó bevételeket Ukrajna elleni háborújának finanszírozására fordítsa – írták.

Az intézkedések az Oroszországból és a Fehéroroszországból származó vagy onnan közvetlenül vagy közvetve az EU-ba exportált termékekre vonatkoznak. Nem érintik a két országból más országokba irányuló, az EU-n keresztül történő tranzitot – tájékoztattak.

A tanácsi közlemény az intézkedés meghozatalának okai között említette, hogy az Oroszországból származó gabonatermékek uniós behozatala jelentősen megnőtt az ukrajnai háború 2022. február 24-i kezdete óta.

„Bizonyíték van továbbá arra, hogy Oroszország jogellenesen, nagy mennyiségű gabonaterméket sajátít el Ukrajna megszállt területein, és azokat állítólagosan orosz termékként exportálja”

– jelezte a testület. Közölték továbbá, fennáll annak lehetősége, hogy Oroszország jelentős mennyiségű szállítást irányíthat az unióba, és ezek hirtelen beáramlása zavart okozna az uniós piacon.

A rendelet július 1-jén lép hatályba.

Kiemelt kép illusztráció.

Ajánljuk még