Aktuális

Izlandon ismét kitört egy vulkán, a közeli települést kiürítették

Öt helyen sérült meg Robert Fico vékonybele

| Szerző: hirado.hu
Robert Fico vékonybele több ponton is megsérült, millimétereken múlt, hogy a merénylet áldozatává vált szlovák kormányfő sérülései nem vezettek végzetes tragédiához – írja a Smer-SD képviselője, Erik Kalinák nyilatkozatát idéző szlovák sajtó.

Kielégítő Robert Fico szlovák kormányfő egészségi állapota, aki május közepén az ellene politikai indítékkal elkövetett fegyveres merényletben életveszélyesen megsebesült – jelentette be a pozsonyi kormányhivatal sajtóosztálya szerdai közleményében.

„A kormányfő gyógyulási folyamata a várakozásoknak megfelelően halad, állapota kielégítő” – írták a rövid közleményben a besztercebányai Roosevelt-kórház által adott információkra hivatkozva.

Millimétereken múlt Fico élete

A pozsonyi Pravda Robert Kalinák védelmi minisztertől szerzett értesülésekre hivatkozva szerdán azt írta a honlapján, hogy a haslövést is szenvedett szlovák kormányfő már hagyományos módon fogyasztott ételt, ami pozitív prognózisra jogosít.

A kormányhivatal tájékoztatása szerint

a miniszterelnök állapota napról napra javul.

Erik Kalinák Smer-képviselő szerint Robert Fico vékonybele több ponton is megsérült, konkrétan öt helyen átlőtték. Erik Kalinák egy Kysucké Nové Mestó-i beszélgetésen részletezte a Ficót ért sérüléseket – számolt be a Paraméter.sk.

„Ott voltam a helyszínen, beszéltem az orvosokkal,

millimétereken múlt, hogy a sérülés végzetes legyen”

– idézi Kalinákot a Postoj.sk portál, hozzátéve, a lövés úgy találta el a vékonybelet, hogy ötször átlőtte, de

az orvosok csodát tettek.

Az 59 éves szlovák kormányfő ellen május 15-én a pozsonyi kabinet Nyitrabányán (Handlová) tartott kihelyezett ülése után követtek el fegyveres merényletet. Az elkövetőt, a 71 éves lévai Juraj Cintulát, aki négy lövéssel sebesítette meg a kormányfőt, a helyszínen őrizetbe vették, majd később a bazini (Pezinok) székhelyű különleges bíróság előre megfontolt gyilkossági kísérlet vádjával letartóztatásba helyezte. Cintula vallomásában azzal indokolta tettét, hogy nem értett egyet a kormány politikájával, egyebek mellett azzal sem, hogy Robert Fico és kormánya folytatólagosan elutasítja, hogy fegyvereket szállítson Ukrajnának.

A szlovák hatóságok korábbi közlése szerint

vizsgálják, hogy az elkövetőnek voltak-e bűntársai,

amit Sutaj Estok szlovák belügyminiszter valószínű forgatókönyvnek nevezett.

Kiemelt kép: Robert Fico szlovák miniszterelnököt életveszélyes állapotban szállítják kórházba Besztercebányán (Banská Bystrica), miután lőfegyveres támadás érte egy kihelyezett kormányülést követően Nyitrabányán (Handlová) 2024. május 15-én.  (Fotó: MTI/TASR/Jan Kroslák)

Ajánljuk még