Aktuális

Az EU a mesterséges intelligenciát felügyelő hivatalt hozott létre

Elemző: A háborús pszichózisban lévő nyugati vezetők európai katonákkal pótolnák az ukránok emberveszteségeit

Szijjártó Péter külügyminiszter azt mondta: a kormány nem fogja hagyni, hogy magyar fiatalokat küldjenek az ukrán frontra. Az Alapjogokért Központ vezető elemzője pedig arról beszélt az M1-en, hogy a háborús pszichózisban lévő nyugati vezetők európai katonákkal pótolnák az ukránok emberveszteségeit.

Az Európai Unió egészére kötelezővé tenné a sorozást az Európai Néppárt elnöke. Manfred Weber erről néhány napja beszélt egy választási műsorban. Brüsszeli források szerint a cél az, hogy az európai parlamenti választások után felálló új EP az elsők között tárgyalja az uniós kötelező sorkatonai szolgálatot.

Háborúpárti német politikusok lobbiznak a kötelező uniós sorkötelezettség bevezetéséért – írja a Magyar Nemzet. A lap szerint egyre több német politikus sürgeti a kötelező sorkatonaság visszaállítását, ráadásul ezt a többi tagállamra is rákényszerítenék. Sőt, úgy tűnik, a jelenlegi német kormány és ellenzék egyetért abban, hogy a nőkre is kiterjesztenék a sorozást.

A Bundestag fegyveres erőkért felelős biztosa a napokban azt mondta: a hadkötelezettség jelenlegi formája a történelemkönyvekbe való, és nem elég csak a fiatal férfiakra összpontosítani. A  szociáldemokrata Eva Högl szerint nem szabad többé különbséget tenni a nemek között. A védelemhez egyaránt szükség van a férfiakra és a nőkre is a hadseregben.

Daniel Günther, Schleswig-Holstein tartomány miniszterelnöke pedig egy német lapnak azt nyilatkozta: „a nemek közötti igazságosság kérdésére az a válaszunk, hogy a hadkötelezettségnek a férfiakra és a nőkre egyaránt vonatkoznia kell.”

Az orosz–ukrán háború kitörése óta több európai országban is felmerült a sorkatonaság bevezetése, és azok a hangok is erősödnek, amelyek egész Európára kiterjedő kötelező sorkatonaságot írnának elő.

A háborús pszichózisban lévő nyugati vezetők európai katonákkal pótolnák az ukránok emberveszteségeit. Erről beszélt az M1-en az Alapjogokért Központ vezető elemzője.

„Az ukránok nem akarnak a saját hazájukért harcolni, az utcáról, meg a házaikból szedegetik össze őket fegyveres erővel. Mire számítsunk Európától, akik ugye benne sincsenek ebben a háborúban jelenleg. Két ország között zajlik egy konfliktus. Ebbe elvinni katonákat harcolni az nem egy népszerű dolog, és a sorkatonasággal arra teremtenek lehetőséget, hogy rendelkezésre álljon az a katonai erő amelyet aztán odaküldenének Ukrajnába” – mondta Dornfeld László.

A magyar kormány nem fogja hagyni, hogy magyar fiatalokat küldjenek az ukrán frontra, és minden nyomásnak ellen fog állni – erősítette meg kedden Szijjártó Péter külügyminiszter. A miniszter hozzátette: a mostani európai nyilatkozatok az európai sorkötelezettség bevezetéséről azt jelentik, hogy közép-európai, köztük magyar fiatalokat akarnak küldeni az ukrán–orosz frontra. Ennek azonban a magyar kormány a leghatározottabban ellen fog állni – foglalta össze az M1 Híradó.

Kiemelt kép: Ukrán katonák 122 milliméteres aknavetővel lövik az orosz állásokat a kelet-ukrajnai Bahmut környékén húzódó fronton 2024. március 3-án (Fotó: MTI/AP/Efrem Lukackij)

Ajánljuk még