Aktuális

Gulácsi Péter további két évig a Lipcse kapuját védi

Amerikai elemző: Bizonyítható, hogy az illegálisan Amerikába érkezőket arra buzdítják, hogy Joe Bidenre szavazzanak

Az Egyesült Államok kormányzati ügynökségeinek politikai célokra való felhasználása egyik kiemelt témája a választási kampánynak, különösen a republikánusok részéről gyakran elhangzó bírálat a Biden-adminisztráció felé, hogy az állami szerveket a politikai ellenfelek ellen használja. A Donald Trump elleni bírósági eljárások és a közösségi médiumok felé irányuló hatósági üzenetek gyakran említett példák. A közelmúltban konferenciát is szenteltek a kérdésnek Washingtonban, amelynek szervezőjét, a kormányzati visszaélések feltárásával foglalkozó szervezet, az Oversight Project igazgatóját, Mike Howellt Náray Balázs kérdezte a Kossuth Rádió Vasárnapi újság című műsorában.

– A közelmúltban egy átfogó, sok témakört érintő konferenciát tartottak, elsősorban a kormányzati hatalom fegyverként való felhasználását vizsgálva. Szó volt a médiáról, oktatásról, hogy miként kerítette befolyása alá egy bizonyos ideológia. Mindenekelőtt a politikáról beszélve, és arról, hogy amerikai kormányzati ügynökségeket miként használnak fel politikai célokra, mi lehet a legfőbb aggály? Hiszen az adminisztráció – választott testületként – politikai testület. Hol van az a határ, ahol aggodalomra adhat okot, hogy a választók által kapott hatalmát nem megfelelően használja?

A teljes beszélgetést itt hallgathatja vissza:

.

– A kormányzati hatalom fegyverként való felhasználásáról szóló szimpózium elsődleges célja az volt, hogy riasztást adjunk az állampolgárok felé arról, hogy ebben az országban egy nagyon kicsi, és ideológia által vezérelt, már-már betegesen gyűlölettel teli csoport arra tör, hogy társadalmi posztokat elfoglaljon, magának szerezzen meg erőforrásokat, eszközöket a kormányzaton belül és kívül. Legyenek ezek kormányzati ügynökségek vagy éppen a média és az iskolák. Egy nagyon kis részéről van szó a népességnek, amely az amerikai többséggel szemben állva úgy képes felhasználni hatalmi erőforrásokat az állampolgárok ellenében, ahogy arra korábban soha nem volt példa. Az esemény célja volt, hogy egyfajta közösségi vészhelyzetet hirdessünk, mert tényleg ez az, amiben most vagyunk.

– Az állampolgárok részéről a folyamatot tekintve legalább egy bizonyos szintű tudatosság van már most is? Az elmúlt években volt néhány hangos példa erre. Például ahogy a közösségi médiára próbált befolyást gyakorolni az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) vagy egyéb hatóságok a Hunter Biden laptopügyének elleplezésére. Nem mindegy, hogy tisztában vannak-e ezzel, amikor a közösségi médiát napi szinten használják. De az internetes keresőket is érinti ez a hatalmi befolyásszerzés: a keresések eredményei pedig azt befolyásolják, hogy az ember milyen képet kap egy-egy ügyről.

– Az emberek azzal mindenképpen tisztában vannak, hogy valami nagyon nincs rendben. Azzal, hogy olyan intézmények, amelyeknek alapesetben semlegesnek kell lenniük, elfogulttá váltak. Amit viszont nem fogtak még fel teljes mértékben, amit megpróbálunk feltárni előttük az az, hogy egy összehangolt és kifinomult terv alapján zajlik ez a folyamat, amely egy légüres teret használ ki. Amit az FBI-nál láttunk, ugyanaz, ami például a belbiztonsági minisztériumnál is folyik, vagy éppen iskolákban és a médiában. Nevezetesen, hogy egy kis, pártalapon fellépő csoport cselekszik. Nem a Demokrata Párt egészéről, illetve az átlag demokrata szavazókról beszélek, vagy akár a republikánus szavazóról, hanem egy, az ország lélekszámát tekintve elenyésző létszámú csoportról.

Migránsmenet halad a mexikói–amerikai határ felé San Bartolo Cpyotepec településen, Oaxaca államban, 2024. május 10-én. A több mint 600 migránsból álló karaván, amely márciusban indult el Mexikó déli részéből észak felé, a hatóságok beavatkozása és a hőhullám ellenére megérkezett Oaxaca városába. A menet résztvevői mintegy 750 kilométert gyalogoltak (Fotó: EPA/Jesús Mendez)

Ez a csoport méretén felüli befolyásolási képességgel rendelkezik arra, hogy beszivárogjon intézményekbe és felforgasson olyan intézményeket, amelyeknek semlegessége elvárás volt a megteremtésüktől fogva. Ezt a semlegességet célozták meg a média vagy éppen rendvédelmi szervek vonatkozásában. Úgy gondolom, hogy az amerikaiaknak fel kell ébredniük, és tisztában kell lenniük azzal, hogy ez a bomlasztás és a hatalom megragadására irányuló kísérlet nem más, mint amit a törtélem során másutt is láthattunk már. A hidegháború idején sikerült megkongatni a vészharangot, gondolok itt a kommunisták kísérleteire és a McCarthy-időszakra. Ha egy ilyen eseménysor, mint amelyet ma látunk, az 1950-es vagy 60-as években játszódott volna le, azt sikerült volna elhárítani. Mára ennek a felforgató tevékenységnek a képviselői jóval nagyobb hatalomhoz jutottak, mint amelyet elképzelni tudtunk korábban. Ez a helyzet pedig egyfajta normalitássá vált, az emberek kicsit kezdenek hozzászokni. Ugyan gyűlölik és látják, amit a felmérések is igazolnak: azt mutatják, hogy az említett intézményekbe vetett bizalom romokban van.

Ezt a felforgatást egy bizonyos helyről szervezett, emberek bizonyos csoportja irányítja. Adnak iránymutatást és utasításokat is? A másik kérdés pedig talán az lehet, hogy olyan nagyon szépen és jól csengő szavakat használnak, mint befogadás, sokszínűség, amelyek pozitív fogalmakat. Vagyis ilyen szép gondolatokba csomagolják az ideológiát?

– Igen. A kérdést gyakorta teszik fel, hogy miként néz ki a szervezeti ábrája ennek a bomlasztásnak. Arra jutottam, hogy nincs egyfajta elnöksége vagy vezetése ennek az ideologikus mozgalomnak, amely alatt egy bürokratikus intézmény működik. Ami létezik, az egyfajta kollektív tudat alapján való cselekvés, az anyagi alapját pedig szélsőbaloldali alapítványok teremtik meg. Van néhány milliárdos, akit sokszor emlegetnek, mint Soros György vagy a Ford Alapítvány, a Tide Alapítvány. Ezek a finanszírozók. Őket olyan más intézmények támogatják, mint a média, amely keretet ad számukra. Ez egy széles, fizetett szervezeti kör, amely az üzeneteket népszerűsíti. És őket egészítik ki a kormányzati szereplők, a hatalom, amely képes adni és elvenni, kitüntetni vagy bilincsbe verni. Inkább ez a működés alapja, nem egy elnökség vagy szigorú hierarchia alapján működő szervezet. Ideológiai alapú, azonos gondolkodásról beszélünk az ország legbefolyásosabbjai közé tartozó emberek között. Persze ott vannak a mozgalom alsóbb szintjein azok a „gyalogos katonák”, középvezetők is, akik cselekednek. Ők akár karriermegfontolásból, a ranglétrán való előrelépés érdekében csatlakoznak ehhez a mozgalomhoz. Mert például miért is lenne ennek szekértolója egy FBI-ügynök, ha nem előrelépésben bízva, aki bilincsbe ver mondjuk jobboldali politikai szereplőt.  Az ideológiai tartalmat ténylegesen egy kis létszámú kör diktálja, hatalmas támogatással az egyetemek felől, illetve baloldali értelmiségiek, közszereplők részéről.

– Van még idő fellépni ez ellen? Mert ha csak a fősodorhoz tartozó médiáról beszélünk – amely többségben van –, akkor azt látjuk, hogy ez a baloldali ideológián alapuló megközelítés az alapbeállítás és a norma.

Még időben vagyunk, mert az amerikai emberek körében azért az ideológia nevében indult kezdeményezések teljes mértékben híján vannak a széles társadalmi támogatottságnak; párthovatartozástól függetlenül. Sajnálatosan ugyanakkor a média vagy éppen a politikai pártrendszer nagy hatalommal rendelkezik. De baloldali szavazók körében is sokan nem értenek egyet az olyan radikális programokkal, mint a transzneműség népszerűsítése a gyerekek körében, vagy a politikai ellenfél elleni fellépés, amit a Trump-perben látunk. A gond az, hogy eljutunk egy pontig, amikor az ilyen programokhoz nincs szükség közfelhatalmazásra. Olyan hatalmat sikerül összpontosítani, hogy az emberek véleménye nem kell hogy számítson. Gondoljon csak arra, hogy mi történik az illegális bevándorlással, ami gyakorlatilag azt eredményezi, hogy a hatalom tízmilliónyi szavazót importál, amelynek egy része már az idei választást is képes lehet befolyásolni, efelől nem legyenek kétségeink. A rendszert úgy próbálják átalakítani, hogy abban az emberek nem tudnak változtatást kieszközölni. Ugyan az intézmények elfoglalása még nem sikerült, viszont oda juthatunk, hogy úgy képesek magukat pozícióban tartani, hogy azt az emberek nem tudják megvonni. Ezért szükséges vészharangot kongatni és vészhelyzetet hirdetni.

Itt, az önök intézetében, amely a Heritage Foundation keretében működik, van egy, a következő hónapokra vonatkozó program, amelyben az emberek figyelmét felhívják a novemberben következő kritikus fontosságú választással összefüggésben?

– A hatalommal való visszaélést vizsgáló program meghatározó prioritása jelenleg felvenni harcot a rendszerszintű változtatási kísérletekkel. Most a választási rendszerre vonatkozó ilyen kísérletek állnak a középpontban. Ebben már sok munkát elvégeztünk, mindenekelőtt az illegálisan itt tartózkodóknak a választásokon való részvételi kísérleteire gondolok. Teljesen nyílt bizonyítékot találtunk arra, hogy ilyen embereket a Joe Biden melletti szavazásra ösztönöznek. Arra is van bizonyítékunk, hogy illegális idegenek hamis lakcímigazolásokat vásárolnak New Yorkban, márpedig a lakcím igazolása a választási részvétel feltétele. Jelenleg tehát tevékenységünk igazán a 2024-es választások kivitelezésére és annak biztonságos lebonyolítását célozza. Azt ne gondoljuk, hogy teljesen biztos és biztonságos választást lehet tartani, de legalább mérsékelni képesek vagyunk a legkiáltóbb visszaéléseket. Az első számú ilyen lehetséges visszaélés, amit most látunk, az illegálisan érkezett bevándorlók bevonása választóként, ennek veszélye, ami az amerikai választópolgárok körét teljes mértékben átírhatja. A másik, amire nagy figyelmet helyezünk az, hogy a szövetségi kormányzat teljes egészét mozgósították annak érdekében, hogy Joe Biden választási győzelmét segítse. Minden kormányzati ügynökség megkapta a feladatot, különösen a billegő államokban, hogy minden eszközt felhasználjanak a választókat szavazásra késztetésére úgy, hogy azzal Joe Bident tartsák hatalomban – mindezt adófizetői dollárokból téve. Az ország történelmi hagyományának is botrányos megtagadása ez. A hivatalban lévő elnök nem használhatja fel az ország legszélesebb munkavállalói csoportját, a dollármilliárdokból fenntartott szövetségi intézmények dolgozóit arra, hogy hatalomban tartsák, márpedig pontosan ez történik most, próbálják bebiztosítani a választást. A mi részünkről azt tudjuk tenni, hogy cselekvésre ösztönözzük ennek megakadályozására a szövetségi államokat, valamint pereket indítunk, szóval kemény harcolunk ellene.

Kiemelt kép: Migránsmenet halad a mexikói–amerikai határ felé San Bartolo Cpyotepec településen, Oaxaca államban, 2024. május 10-én. A több mint 600 migránsból álló karaván résztvevői mintegy 750 kilométert gyalogoltak (Fotó: EPA/Jesús Mendez)

Ajánljuk még