Időjárás

Kiadták a riasztást: jönnek a zivatarok és a viharos széllökések

Csapdába estek a sekély vízben, menteni kellett a ritka delfineket

Ritka amazonasi folyami delfineket mentettek Bolíviában. A két rózsaszínű állat egy sekély folyómederben rekedt, még áprilisban sodródhattak oda az áradások idején. Az Amazonas és az Orinoco folyók vízgyűjtőin őshonos delfinek gyakran úsznak sekélyebb vizekre élelemért, de egy apadás után könnyen csapdába eshetnek.

Az esős időjárás ellenére tucatjával figyelték egy bolíviai üdülőtelep lakói a ritka látványosságot: a folyóban úszkáló delfineket. A két rózsaszínű állatot könnyű volt szemmel követni, a sekély vízben ugyanis nehezen mozogtak, közel a víz felszínéhez.

A nőstény és nagyjából hét hónapos borja az áprilisi áradások idején úszott fel a máskor keskeny csatornán. Az apadás miatt pedig ott is rekedtek, ezért döntöttek úgy a helyi hatóságok, hogy befogják és elszállítják az amazonasi folyami delfineket.

A Dél-Amerikában kialakított nemzetközi protokoll szerint jártunk el. Ezt szinte száz százalékban betartottuk. Csak annyiban tértünk el, hogy nem sok vérmintát vettünk a delfinektől, mert a természetnek, mondjuk úgy, hogy az életnek adtunk elsőbbséget. Így nem tettük ki a ceteket túl sok megpróbáltatásnak, a leghatékonyabb módon vittük el őket, időveszteség nélkül” – magyarázta egy bolíviai biológus.

A szakemberek mellett önkéntes környezetvédők és a helyi hatóságok is segédkeztek az állatok gyors átszállításában.

Ezek a folyami emlősök ugyanis legfeljebb egy órán át képesek a vízen kívül maradni légzőszervi nehézségek nélkül.

Az állatok az elfogásuk óta nagyon jó egészségnek örvendenek. Ezért a közösségnek is köszönettel tartozunk, akik gondoskodtak ennek az őshonos fajnak az egyedeiről. A delfinek mostmár ott vannak, ahová tartoznak, és örülünk, hogy elhozhattuk őket erre a helyre” – nyilatkozta Cochabamba régió környezetvédelmi biztosa, miután az állatokat biztonságosan átszállították az északra fekvő Isiboro folyóhoz, ahol visszaengedték őket a vízbe.

Az amazonasi folyamidelfinek számos dél-amerikai országban megtalálhatók, egyes példányok akár a tengerparttól 3 ezer kilométerre is élhetnek, a szárazföld belsejében.

Kiemelt kép forrása: Getty Images

Ajánljuk még