Megrázó

Gyilkosság Újpesten: a rendőrt is meg akarta ölni a szülei megölésével gyanúsított férfi

Puskás Ferenc fényképe alatt tanulnak varrni a diákok Csádban

A magyar Hungary Helps program és a Baptista Szeretetszolgálat segítségével újult meg egy iskolaépület Csádban. Az épületben immár kulturált körülmények között tanulhatnak a helyi, illetve a más afrikai országokból érkezett menekült gyerekek. Elemzők szerint fontos, hogy Csád továbbra is stabil maradjon a Száhel-övezetben, amely a Föld egyik válságzónája.

Puskás Ferenc fényképe alatt tanulnak varrni a diákok Csádban. Egy másik teremben pedig számítástechnikai ismereteket sajátítanak el. A tanulók egy része csádi, de többen más afrikai országokból menekültek ide. Jelenleg semmilyen szakmájuk sincs, de a tanfolyam elvégzése után jóval nagyobb eséllyel tudnak majd munkát találni – hangzott el az M1 Híradójában.

A humanitárius segítségnyújtás mellett az oktatás területén is nagy szükség van a segítségre. Ezért a képzéseknek helyet adó épületet a Magyar Baptista Szeretetszolgálat, és a Hungary Helps közösen újította fel, korábban ugyanis nem volt olyan létesítmény, ahol oktatni lehetett volna. Varrógépeket, számítógépeket, és különböző berendezéseket is vásároltak.

Már többször egyeztettünk a különböző minisztériumokkal, a menekültügyi hatósággal. A menekülttáborokat is végiglátogattuk, és mindenhol azt az információt kaptuk, hogy olyan jellegű képzésre van szükségük, ami kézzelfogható szakmát ad a kezükbe, az itthon maradást, a fejlődésüket és a megélhetésüket elősegíti” – fogalmazott Horváth Sándor, a Magyar Baptista Szeretetszolgálat csádi projektvezetője.

Magyarország a Hungary Helps programban tavaly több mint húsz országban, csaknem másfél milliárd forint értékben támogatott olyan programokat, amelyek segítik a közösségek helyben maradását.

Erről már a szervezet csádi projektvezetője beszélt a Híradónak. Vogel Dávid elmondta: jelenleg is több országban, sok formában nyújtanak segítséget Afrikában.

Regionális szinten vagyunk jelen itt a Száhel-övezetben, de egyébként más országokban, kicsit délebbre szintén. Oktatási, egészségügyi, és mezőgazdasági projektek talán mai a fősodor. Annyi változás történt tavaly december végén, hogy megváltozott a Hungary Helps-törvény. Már nemcsak donorok vagyunk, hanem implementálunk, mi vagyunk a végrehajtók is. Ez jóval nagyobb spektrumot fog majd a jövőre vetíteni, hogy milyen típusú programokat végezhetünk” – tájékoztatott Vogel Dávid, a Hungary Helps csádi projektvezetője.

A Száhel-övezet jelenleg a világ egyik válságzónája. A térség országaiban 2020 óta már kilenc katonai puccs volt. Többfelé polgárháború dúl, vagy éppen katonai junták vették át az irányítást. De a terrorszervezetek, mint például a Boko Haram is egyre aktívabb, és fokozódik a keresztényüldözés is. A folyamatos támadások és a létbizonytalanság miatt mintegy kétmillió afrikai menekült érkezett Csádba, a térség utolsó stabil államába, ahol nemrég élelmezésügyi vészhelyzetet hirdettek ki az országba özönlő menekültek miatt.

Szakértők szerint

Csád, a Száhel-övezet, illetve Afrika legtöbb országának jövője szempontjából kulcskérdés, hogy felnövekszik-e egy olyan generáció, amely helyben megoldást tud találni globális problémákra, például az élelmezési válságra, valamint a munkanélküliségre.

Ebben nyújt segítséget többek között a magyar kormány, hogy ezek az emberek ne a migrációt válasszák, hanem helyben megmaradjanak.

Ajánljuk még