Baleset

Egy kisbusz és egy kamion ütközött össze, lezárták az M5-ös autópályát Szeged felé

Egy nepáli serpa 30 alkalommal mászta meg a világ legmagasabb csúcsát, a Mount Everestet

Harmincadszorra mászta meg szerdán a Mount Everestet Kami Rita nepáli serpa (hegyivezető), megdöntve saját világrekordját.

Mingma serpa, a Seven Summit Treks nevű túraszervező cég vezetője azt mondta, a cég alkalmazásában álló Kami Rita egy hegymászócsoportot vezetett az Everestre.

Az 54 éves Kami Rita már május 12-én megdöntötte a saját maga által felállított világrekordot azzal, hogy huszonkilencedszerre mászta meg a világ legmagasabb hegyének számító, 8848 méteres hegyet.

Az eleinte hordárként, majd hegyivezetőként dolgozó serpa 1994-ben mászta meg először a Mount Everestet, majd ezt követően – munkája részeként – csaknem minden évben megtette ezt az utat, mellette pedig a Himalája több más csúcsát is meghódította.

Idén az áprilistól júniusig tartó főszezonra 419 mászóengedélyt adtak ki a nepáli hatóságok, fejenként 11 ezer dollárért.

Kami Rita nepáli serpa hegymászó megérkezik a katmandui repülőtérre, miután új világrekordot felállítva harmincadszor mászta meg a világ legmagasabb hegyének, a Csomolungmának, azaz a Mount Everestnek a 8848 méteres csúcsát. (Fotó: MTI/EPA/Narendra Sresztha)

Egy expedíció az egyéb költségekkel együtt legkevesebb 40 ezer dollárba kerül, de akár a duplája is lehet.

Mindeközben a nepáli turisztikai hatóságok bejelentették, hogy kedden eltűnt egy brit hegymászó és nepáli hegyivezetője. A tájékoztatás szerint

a két embernek a csúcsról való leereszkedés során, az úgynevezett „halálzóna” közelében veszett nyoma.

A múlt héten két mongol hegymászó halt meg a hegyen.

Kiemelt kép: Kami Rita nepáli serpa hegymászó megérkezik a katmandui repülőtérre, miután új világrekordot felállítva harmincadszor mászta meg a világ legmagasabb hegyének, a Csomolungmának, azaz a Mount Everestnek a 8848 méteres csúcsát. (Fotó: MTI/AP/Nirandzsan Sresztha)

Ajánljuk még