Megrázó

Megöltek egy házaspárt Újpesten, a rendőrség a fiukat gyanúsítja

Videón, ahogy kígyózó sorokban próbálnak feljutni a mászók a Mount Everestre

| Szerző: hirado.hu
Beindult az idei mászószezon a Mount Everesten, egy videófelvétel szerint máris kígyozó sorokban próbálnak feljutni a hegymászók a világ legmagasabb pontjára. A feljutás azonban még a legideálisabb körülmények között is életveszélyes, amit az elmúlt napokban és hetekben eltűnt vagy elhunyt hegymászók száma is alátámaszt.

„A Mount Everest csúcsára vezető útvonal zsúfolásig van hegymászókkal, akik kétségbeesetten igyekeznek feljutni a világ legmagasabb pontjára még úgy is, hogy a héten több hegymászó is meghalt vagy eltűnt” – számolt be a Daily Mail. A brit lap egy, a közösségi médiában megjelenő videót közölve mutatta be a „halálzónában” haladó több tucat hegymászó kígyózó sorát, akik igyekeznek meghódítani a Csomolungma 8848 méteres csúcsát.

A lap szerint a hét elején rögzített jelentsort az váltotta ki, hogy úgynevezett időjárási ablak nyílt a hegyekre, ami egy olyan rövid és tiszta időszak, amikor a hegycsúcs sikeres elérése kevésbé veszélyes. Az időjárási előrejelzések szerint a kedvező viszonyok még néhány napig kitartanak, ami miatt várhatóan tovább emelkedik a csúcsra törők száma. Ettől függetlenül a mászókra továbbra is életveszélyes körülmények várnak.

Mint írták, a hatóságok csütörtökön reggel bejelentették, hogy egy kenyai hegymászó meghalt a csúcs közelében, nepáli vezetője pedig eltűnt. Eközben egy 40 éves brit hegymászó, Daniel Paul Paterson és vezetője, a 23 éves Pas Tenji serpa szintén eltűntek, miután kedd reggel sikeresen felértek a csúcsra, de percekkel később, leereszkedés közben jégzuhatagba kerültek.

A kenyai hegymászóval és segítőjével szerda reggel szakadt meg a kapcsolat. A keresésükre indított csapatok azonban már holtan találták a kenyai férfit, vezetőjét pedig továbbra sem találják. A hírek szerint a kenyai férfi kiegészítő oxigén nélkül akart feljutni a csúcsra, ami bravúrnak számít. Mint írták,

a 2024. januári számlálás szerint az Everest csúcsára eddig feljutott 6664 ember közül ez csak 221-nek sikerült.

A kedden jégzuhatagban elsodort 40 éves brit hegymászó és segítője esetében noha nem erősítették meg a két férfi halálát, de nincs remény arra, hogy bárki is túlélhet egy napnál tovább a „halálzónában”.

Sokan vesztek oda

A cikk emlékeztetett, hogy az Everestre és a környező csúcsokra vezető útvonal a legjobb esetben is veszélyes. Hétfőn egy román hegymászó halt meg a sátrában, miközben a Lhoce, a világ negyedik legmagasabb hegyének megmászására törekedett. Az Everest és a Lhoce ugyanazon az útvonalon halad, amíg körülbelül 7200 méteren el nem térnek egymástól. A román hegymászó szintén oxigénpalack nélkül akarta meghódítani a csúcsot, segítői hétfő reggel találtak rá a holttestére.

A Daily Mail emlékeztetett, hogy a hónap elején két mongol hegymászó tűnt el, miután felértek az Everest csúcsára. Később holtan találták őket. Két másik hegymászó, egy francia és egy nepáli, szintén ebben a szezonban vesztette életét a Makalun, ami a világ ötödik legmagasabb csúcsa.

Tavaly több mint hatszáz hegymászó jutott fel az Everest csúcsára, de ez volt a leghalálosabb szezon is a hegyen: tizennyolcan vesztették életüket. Mint írták, Nepál idén több mint 900 engedélyt adott ki a hegyeire, köztük 419-et az Everestre, több mint 5 millió dolláros jogdíjat keresve ezzel.

A lap információ szerint idén több mint ötszáz hegymászó és vezetőik jutottak fel az Everest csúcsára, miután egy kötélrögzítő csapat a múlt hónapban elérte a csúcsot.

Mint ismert tavaly veszett nyoma a magyar hegymászónak, Suhajda Szilárdnak is.

Környezetvédelmi kérdések

A cikk azt is kiemelte, hogy szakértői becslések szerint

az Everest népszerűsége miatt évente akár 50 tonna szemét is maradhat a hegyen, miközben önmagában csak az alaptábor minden szezonban 75 tonna szemetet termel ki.

Mint írták, a Mount Everest a nepáli Khumbu régióban található Sagarmatha Nemzeti Park területén fekszik. Ez a 124 400 hektáros UNESCO világörökségi terület a világ néhány legmagasabb hegyét, valamint mintegy 200 serpafalut foglal magában. Azonban a nemzeti parkot felkereső turisták száma egyre növekszik, 2014 és 2017 között megduplázódott. Miközben mindössze hétezer a park lakosságának száma, évente mintegy hatvanezer turista látogat oda több ezer nepáli vezetővel.

Ennek hatására becslések szerint évente 900–1000 tonna szilárd hulladék kerül a parkba, amelynek túlnyomó többsége soha nem kerül ki onnan.

A sagarmathai szennyezés elleni bizottság (SPCC) próbálja ellenőrzés alatt tartani a hulladék mennyiségét, és az alaptábor körül található ösvényeken hulladékgyűjtést végez. 2014 óta pedig azoknak a hegymászóknak, akik az alaptáboron túlra mennek, 8 kiló szemetet kell visszahozniuk, különben elveszítik a 4000 dolláros kauciót.

A Daily Mail cikke itt olvasható.

A kiemelt kép illusztráció. (Fotó: MTI/AP/Tasi Serpa)

Ajánljuk még