Rendkívüli

Motorbalesetet szenvedett Petr Pavel cseh államfő

Szélsőséges időjárás szedi áldozatait Dél-Ázsiában: hőségriadó Indiában, ciklon Bangladesben

Szélsőséges időjárási viszonyok uralkodnak Dél-Ázsiában, India nyugati részén legalább kilencen haltak meg hőguta miatt, míg Banglades és a szomszédos államok egyes részeit néhány napon belül elérheti egy nagyobb ciklon.

A múlt hónapban az Ázsia-szerte tapasztalt szélsőséges időjárás komoly nehézségeket okozott, több környező országban is sokan meghaltak a hőség miatt, iskolákat zártak be, és a hatóságok erdőtüzek veszélyére hívták fel a figyelmet.

Tudósok nemzetközi csoportja szerint az Ázsiában tapasztalható szélsőséges időjárási viszonyok, és az hogy a globális átlagnál gyorsabb ütemben emelkedik a hőmérséklet, valószínűleg az ember okozta klímatváltozás miatt következett be.

Indiában április, május és június számít a három legmelegebb hónapnak, amíg a monszunesőzés beálltával nem kezd csökkenni a hőmérséklet. Az elmúlt évtizedben azonban egyre magasabb lett a levegő hőfoka. A tudósok idén a szokásosnál több hőhullámot jósolnak, amit nagyrészt a kevesebb nem monszun eredetű eső és az aktív, de gyengülő, száraz El Nino időjárási jelenség okoz.

A hőhullámok idején az országban rendszerint súlyos vízhiány lép fel, az 1,4 milliárd lakos közül tízmilliók nem jutnak vízhez.

A helyi média szerint

India nyugati részén, Rádzsasztánban legalább kilenc halálos áldozatot követelt a szélsőséges hőség és a hőguta. Az indiai katasztrófavédelmi tisztviselők arról számoltak be, hogy egyelőre még nem tudták pontosan megállapítani a hirtelen halálozások okát, mert még tartanak az orvosi vizsgálatok.

Csütörtökön a Rádzsasztánban található Barmer városában rekordot döntött a hőség, egészen 48,8 Celsius-fokig emelkedett a hőmérséklet. A szakértők India számos részén figyelmeztetnek hőhullámokra a következő időszakban, melyek több helyen szélsőségessé is válhatnak.

A hatóságok a hőhullám küszöbértékét 40 Celsius-fokos maximális hőmérsékletben határozták meg a sík területeken, valamint a normál maximális hőmérséklettől való legalább 4,5 Celsius-fokos eltérésben.

A szomszédos Pakisztánban az éghajlatváltozással foglalkozó minisztérium közölte, hogy csütörtöktől az ország mintegy 26 körzetében súlyos hőhullám tombol, és a jelenlegi szélsőséges hőmérséklet valószínűleg május 30-ig is eltart.

A dél-pakisztáni Szindh tartományban a hőmérséklet pénteken várhatóan eléri az 50 Celsius-fokot, emiatt már elhalasztották az éves iskolai vizsgákat.

Ezzel szemben az indiai állami meteorológiai szolgálat (IMD) előrejelzése szerint Bangladesre, és a kelet-indiai Nyugat-Bengál egyes részeire várhatóan „súlyos ciklonális vihar”, a Remal fog lecsapni, amely valószínűleg vasárnap éri el a területet.

Kiemelt kép illusztráció.

Ajánljuk még