Megrázó

Verőcei tragédia: megtalálták az ötödik áldozatot a Dunában

Már október 7-én megölte a Hamász azokat az izraeli túszokat, akik holttestére most bukkantak egy gázai barlangban

Három izraeli túsz holttestét találta meg az izraeli hadsereg Gáza északi részén egy alagútban és vitte haza Izraelbe. Mindhármukat október 7-én ölték meg a terroristák, és cipelték át holttestüket Gázába. Az izraeli hadsereg idáig élő túsznak tekintette őket. Közben fokozta támadásait Gáza déli részén Irael. A Hamász csapatai is újraszerveződtek, ők északon fészkelték be magukat, de az izraeli haderő ott is támadásra készül.

Füst szállt fel a Gázai övezet déli része felett péntek reggel. A nyolcadik hónapjába lépő háborúban nem szűnnek a Hamász fegyveresei és az izraeli hadsereg közötti összecsapások. A térség folyamatos támadás alatt van, ezért a létszámában megfogyatkozott, de még mindig aktívan harcoló Hamász mára átcsoportosult Gáza északi részére, ahol újraszerveződtek – hangzott el az M1 Híradó című műsorában pénteken.

Az izraeli hadsereg igyekszik mindenhol megtalálni rejtekhelyeiket, és az egész Gázai övezetben harcba száll velük. Az Izraeli Védelmi Erők szóvivője azt mondta, hogy eddig több tucat terroristát öltek meg Rafahban, számos föld alatti alagutat fedeztek fel, és katonai létesítményeket, köztük rakétakilövő helyeket semmisítettek meg. Egyelőre nem indítottak átfogó inváziót Rafah ellen, de erősítik állásaikat, és további katonákat küldenek a városba.

Növeljük erőfeszítéseinket Rafahban. Több szárazföldi katonával és a légierővel elérjük céljainkat. Nagyon kemény csapást mérünk a Hamászra, megfosztjuk katonai képességeitől, és elérjük, hogy minden feltételt megteremtsünk ahhoz, hogy a túszok visszatérhessenek otthonaikba – mondta Joáv Galant izraeli védelmi miniszter, miután a haditengerészet illetékeseivel együtt járőrözött a gázai partvidéken.

Csütörtökön az izraeli légierő a közép-gázai Deir al-Balahot bombázta. A helyi al-Aksza mártírok kórházba a nap végére a helyiek 15 palesztin holttestet szállítottak.

Az észak-gázai Jabalia régióban is voltak légitámadások. A hadsereg közölte, sikerült semlegesíteni a Hamász egyik zászlóaljának azt a parancsnokát, akiről úgy tudják, több nagyszabású, Izraelen belüli támadást tervezett.

Közben nyugat-európai és amerikai egyetemeken folytatódtak a palesztinpárti tüntetések és megmozdulások. Berlinben a rendőrök több tucat diákot eltávolítottak a Humboldt Egyetem egyik épületéből, ahol előző nap üléssztrájkot kezdeményeztek. A Berlini Diákkoalíció nevű csoport aktivistái közleményükben népirtással vádolták Izraelt, és ki akarták mutatni feltétel nélküli szolidaritásukat a palesztin néppel.

Az egyesült államokbeli Harvard Egyetemen pedig több száz végzős diák ballagott ki a diplomaosztó ünnepségről a „Szabad Palesztina” és a „Hagyjuk őket járni” rigmusok skandálásával, miután hetekig tartó tüntetések zajlottak az egyetemen. Az iskola illetékesei a diplomaosztó előtti napon jelentették be, hogy tizenhárom harvardi diák, akik részt vettek egy tiltakozó táborban, nem vehetik át diplomájukat osztálytársaikkal együtt.

A kiemelt kép illusztráció: Noa Marciano izraeli katonanőt temetik az izraeli Modiinben 2023. november 17-én. Ő egyike azoknak túszonak, akiket a Hamász palesztin iszlamista szervezet október 7-i támadásaikor Izraelből elhurcolt túszai közül halottnak nyilvánítottak (Fotó: MTI/EPA/Abir Szultan).

Ajánljuk még