Rendkívüli

Motorbalesetet szenvedett Petr Pavel cseh államfő

Mike Gonzalez: Az amerikai porondon feltűnt kommunisták összefonódnak az eltörlés kultúráját képviselő aktivistákkal

A kommunisták új generációja van jelen az amerikai egyetemeken tüntetők között, akiknek a célja nem más, mint, amit a 20. századi kommunista diktatúráinak kidolgozói is akartak – vagyis a múlt teljes eltörlése. Az amerikai és nyugati politikai folyamatokról írt könyvet „Következő generációs marxizmus” címmel Mike Gonzalez amerikai író, elemző, újságíró. A kubai származású amerikai konzervatív gondolkodó szerint az amerikai porondon feltűnt kommunisták összefonódnak az eltörlés kultúráját képviselő aktivistákkal. A szerzővel Náray Balázs készített interjút. 

A beszélgetés alább hallgatható vissza:

.

A könyvében tárgyalt téma, az ideológia, amiről szól, az egyetemi közegben már jelen van, akár több évtizede is, a tudományos körökben, amerikai egyetemeken. Miért gondolták fontosnak könyvük megírását most, és megjelentetését így 2024-ben? Van összefüggés azzal, hogy a három éve hatalmon lévő adminisztráció, úgy tűnik, sajátjának tekinti ezt az ideológiát?

– Igen, nyilvánvaló, hogy a Biden-adminisztráció sajátjának tekinti ezeket az eszméket, két kézzel karolja fel. Biden elnök személyesen ugyan nem az az ember, aki hosszú politikai pályája során érdeklődést mutatott volna ezen radikális gondolatok iránt, viszont az emberek, akik körbeveszik nyilvánvalóan igen.

Sok minden, amit a közeli munkatársai tesznek, teljes mértékben átitatott, illetve összhangban van ezekkel az eszmékkel.

Ez az egyik oka annak, hogy úgy döntöttünk, megírjuk ezt a könyvet. De nem csak ez, hiszen már a társadalom egészében is megjelent. Ami 2020 óta történik, az akkori zavargások óta, valamint az, hogy kulturális intézményeink vezetősége megadta magát, azt mutatja, hogy egyre mélyebbre zuhanunk ezekben a rossz intézkedésekben. Amikor 2022 decemberében leültünk szerzőtársammal, Katherine Gorkával, hogy átbeszéljük a könyv tervét, még nem láthattunk előre, hogy amikor megjelenik, az egyetemeket teljesen hisztérikus és erőszakos hangulatban találja a gázai tüntetések idején. Ezeket az eseményeket pontosan azok az eszmék mozgatják, amelyekről írtunk. Az az elmélet van mögötte, hogy az életben mindent az elnyomottak és elnyomók harcaként kell tekinteni. A konfliktust tekintve pedig ők úgy döntöttek, hogy az elnyomottak szerepét a palesztinokra, az elnyomókét pedig Izraelre osztják. Ami pedig ezekben a hetekben derül ki teljesen világosan az az, hogy azok a csoportok, amelyek mozgatják a tüntetéseket mind marxisták, akik az egész eseménysort arra használják, hogy forradalmat szítsanak és bizonytalanságot az utcákon.

Rengeteg a hasonlóság a megnyilvánulások széles körében, amelyek ennek az ideológiának a jegyében zajlanak, elnyomó-elnyomott viszony, és azon aktivisták jó része is szereti áldozatként láttatni magát, aki részt vesz ebben. De honnan kell indulni, hogy megértsük ezt a marxizmust? Vajon ezek az új generációs marxisták a Kommunista kiáltványra esküsznek föl? Vagy nem, ezek már kapitalisták, akik kulturális értelemben marxisták, és így akarnak forradalmat.

– Indulhatunk a Kommunista kiáltványtól 1848-ból, de érdemes a felvilágosodás filozófiájáig és a francia forradalomig visszanyúlni, hiszen az volt az első olyan eseménysor, ami a múlt és a hagyományok leépítését célozta meg.  De – ha nem is akarunk idáig visszamenni – a Kommunista kiáltvány, Marx és Engels írása mindenképpen előzmény, hiszen annak első oldalán szerepel a ma is megjelenő alapvetés, hogy az élet egésze az elnyomottak és elnyomók küzdelme. Valamint további mai célok is visszaköszönnek az eredeti marxizmusból, mint a család intézményének, a nemzetállamnak az eltörlése, Isten megtagadása, a magántulajdonhoz való viszony. Ezek a marxizmus most látható változatában is megvannak.

– Amit viszont ma itt látunk – eltöltöttem néhány órát egyetemi tüntetéseken Washingtonban. Nézve azokat a fiatalokat, sok-sok ellentmondás tűnik fel. Sokan ott vannak, tüntetnek, meg forradalmat akarnak, aztán bemennek a Starbucksba. Vagy elnézve őket, néhányan közülük ránézésre is transznemű fiatalok, akik a Hamászért tüntetnek. Ami talán azt mutatja, hogy minimum korlátozottak az ismereteik az iszlamista szervezetről. Ezek az emberek akkor eszközök azoknak az ideológusoknak a kezében, akik tényleg tudják, miről van szó, és akik persze a hagyományok talaján állókat bélyegzik szélsőségesnek?

– Nos igen, több nagyon jó megállapítást is tett, az egyik, hogy az utcán tüntetők eszközök az ideológusok számára. Jól látható, hogy azok a csoportok, amelyek igazán mozgatják az eseményeket, olyan médiacsoportokhoz is tartoznak, amelyek részben kommunista államoktól jutnak finanszírozáshoz, és október 7-e után teljes mértékben palesztinpárti, Gáza- és Hamász-párti, Izrael-ellenes álláspontot foglaltak el. De vannak mások is, akik ebben a zavarkeltésben részt vesznek, azt támogatják. Szerintem itt nincs ellentmondás, mert akikre utalt, nemcsak látszólag transzneműek, hanem valójában is azok. Például a Columbia Egyetemen az intézmény vezetésével tárgyaló egyik vezető aktivista is ide tartozik.

Őt végül kicsapták az egyetemről, mert zsidók halálát követelte, azt mondta, hogy cionistákat akarna ölni.

Ő is szexuális kisebbséghez tartozott. Nincs itt ellentmondás, hiszen nekik és a többi tüntetőnek közös az ellensége, mégpedig a hagyományos civilizáció, a nyugati civilizáció, ön és én, és mindenki, aki hallgat bennünket. Azt képzelik, hogy mindenekelőtt megszabadulnak majd tőlünk, aztán a civilizációnktól, amit leépítenek és elpusztítanak, majd megpróbálnak sajátot építeni. De ezzel nagyon rosszul járnának. Hiszen például, ha bármelyik ezek közül a transznemű aktivisták közül feltűnne, mondjuk Teherán főterén azokkal a követeléseivel, amelyeket az amerikai egyetemeken hangoztat, annak nagyon gyorsan, nagyon rossz vége lenne. De talán nem is ez a legfontosabb, hanem lényeg az, hogy ezek a csoportok közös ellenséget találtak, ami a hagyományos civilizáció, a Nyugat, Amerika, és ettől akarnak megszabadulni.

Ajánljuk még