Rendkívüli

Az olimpiai láng ünnepsége alatt akart támadást végrehajtani egy férfi Bordeaux-ban

Az olimpiai láng ünnepsége alatt akart támadást végrehajtani egy férfi Bordeaux-ban

A francia hatóságok letartóztattak egy férfit, aki feltehetően az olimpiai láng útjának bordeaux-i állomásán rendezett ceremónia idején tervezett támadást elkövetni – közölte Gérald Darmanin francia belügyminiszter csütörtökön.

A helyi ügyészek hivatalának jelentése szerint azonban a férfi még nem választott helyszínt a támadáshoz, és nem is említette a ceremóniát. A húszas éveiben járó férfit a nyomozók kedden vették őrizetbe, és lefoglaltak egy gumilövedékes fegyvert.

Az ügyészek szerint a gyanúsított érdeklődést mutatott az erőszakos és nőgyűlölő önkéntes cölibátust vállaló közösség iránt, rokonai szerint pedig mentális problémákkal küzdött.

A nyomozók azután figyeltek fel a férfira, hogy az interneten tett közzé bejegyzést egy pontosan tíz évvel ezelőtti kaliforniai gyilkosságról, amelyben egy tanuló hat embert ölt meg nőgyűlöletből. Az ügyészség előzetes nyomozás megkezdését javasolta bűncselekmények dicsőítése és bűnrészesség vádja miatt.

Az olimpiai láng május elején érkezett meg Marseille-be, ahonnan megkezdte a Franciaországon átívelő útját a július 26-án induló 2024-es párizsi ötkarikás játékok kezdete előtt.

Ajánljuk még