Aktuális

Dunai hajóbaleset: bűnügyi felügyelet alá helyezték a szállodahajó kapitányát

Spanyolország, Norvégia és Írország is elismeri az önálló palesztin államot

Spanyolország, Norvégia és Írország szerdán bejelentette, hogy önálló államként fogja elismerni Palesztinát. Jiszráel Kac izraeli külügyminiszter a lépésre reagálva közölte, hogy Izrael hazarendeli oslói nagykövetét, továbbá hasonló diplomáciai döntés miatt Izrael spanyolországi és írországi nagyköveteit is hazahívja.

Norvégia hivatalosan is önálló államként fogja elismerni Palesztinát – jelentette be a norvég miniszterelnök, Jonas Gahr Store szerdán.

Az önálló palesztin állam elismerése nélkül nem lehet béke a Közel-Keleten” – fogalmazott Store, aki szerint

a döntés május 28-án lép érvénybe.

Norvégia hosszú ideje kitart a nemzetközi konszenzus mellett, miszerint az izraeli-palesztin konfliktust csak a kétállami megoldás zárhatja le.

Palesztinának alapvető joga, hogy független állam legyen” – jelentette ki Store sajtótájékoztatóján, hozzátéve, hogy Norvégia „Palesztinát független államként ismeri el, annak minden jogával és kötelezettségével”.

A norvég kormány szerint a Világbank még 2011-ben elismerte, hogy Palesztina fontos lépéseket tett a nép által igénybe veendő szolgáltatásokhoz szükséges nemzeti intézmények kiépítése felé, ami az állammá alakulás alapvető része.

Ezen felül a norvég kormány elmondása szerint Gázai övezetben dúló háború és a ciszjordániai törvénytelen cselekedetek és területi viták miatt rosszabb a közel-keleti helyzet, mint egy évtizeddel ezelőtt.

Spanyolország is elismeri

A spanyol kormány május 28-án önálló államként fogja elismerni Palesztinát – jelentette be szerdán Pedro Sánchez miniszterelnök a spanyol parlamentben Madridban.

„Azok az országok, amelyek hisznek a szabályokon alapuló nemzetközi rendben, kötelesek Ukrajnában és Palesztinában kettős mérce nélkül fellépni, és mindent tőlük telhetőt megtenni, humanitárius segítségnyújtással, a kitelepítettek ellátásával és minden politikai eszköz felhasználásával, hogy kimondják: nem engedjük, hogy a kétállami megoldást erőszakkal lerombolják” – fogalmazott Pedro Sánchez, aki nyíltan bírálta az izraeli miniszterelnököt, amiért „továbbra is bombázza Gázát”, és „nincs béketerve Palesztina számára”.

A Hamász elleni küzdelem október 7. után jogos, de Netanjahu olyan mértékű haragot generál, hogy a kétállami megoldás életképtelenné válásának veszélye fenyeget, az offenzíva csak növeli a gyűlöletet, rontva Izrael és az egész térség biztonsági kilátásait” – hangsúlyozta.

Véleménye szerint az egyetlen megoldás a közel-keleti konfliktusra két állam, az izraeli és a palesztin létezése,

hogy azonos státusszal, legitim módon ülhessenek le tárgyalni egymással.

Ez a béke, az igazságosság és a koherencia aktusa” – jegyezte meg.

Mint mondta, ez a lépés nem Izrael népe ellen irányul, amelyet nagyra értékelnek, még kevésbé a zsidók ellen, amely egy csodálatra méltó nép és története összefonódik Spanyolországéval, ahogy nem szól a Hamász támogatásáról sem.

Pedro Sánchez elismerte, hogy a döntés bizonyára nem fog tetszeni néhány izraeli vezetőnek, és következményei lesznek. „Készek vagyunk vállalni ezeket, mert úgy gondoljuk, hogy a diplomácia célja nem az, hogy senkit se zavarjon, hanem az érdekek és értékek békés megvédése, és ma ezt tesszük” – mondta.

A spanyol miniszterelnök abban bízik, hogy más országok is követni fogják ezt a döntést, mert

minél többen teszik meg, szerinte annál nagyobb erővel lehet kikényszeríteni a tűzszünetet és elérni a Hamász által fogvatartott izraeli túszok szabadon engedését.

Az elismerés nem a vég, csak a kezdet, és mi továbbra is nyomást fogunk gyakorolni a nemzetközi közösségre” – tette hozzá.

Pedro Sánchez parlamenti felszólalásában beszámolt arról is, hogy Spanyolország a következő hetekben mintegy harminc, daganatos betegségben és súlyos traumáktól szenvedő gyereket fogad, hogy biztonságos ellátásban részesülhessenek.

A kormányfő a bejelentést megelőzően tájékoztatta a kormány döntéséről VI. Fülöp spanyol királyt, António Guterres ENSZ-főtitkárt, valamint az Európai Unió vezetőit.

Írország is bejelentette szerdán, hogy elismeri az önálló palesztin államot. Simon Harris ír kormányfő sajtótájékoztatóján azt mondta, Írország Norvégiával és Spanyolországgal összehangoltan hozta meg ezt a döntést, és bízik benne, hogy a következő hetekben további országok is csatlakoznak hozzájuk.

„Fontos és történelmi nap a mai Írország és Palesztina számára” – fogalmazott az ír miniszterelnök, hozzátéve, hogy

csak a kétállami megoldás révén lehet elérni a békét és a biztonságot Izrael és Palesztina számára.

„Az államiság elismerése különleges jelentőséggel bír Írországban, tekintettel az ország történelmére” – jegyezte meg Harris.

„Államunk alapítói számára a legfontosabb dolog volt kivívni, hogy elfoglalhassuk helyünket a nemzetközi színtéren, és hogy más országok is elismerjék azt, hogy jogunk van ott lenni” – mondta az ír kormányfő.

Felidézte, hogy Írország 1919. január 21-én kérte a nemzetközi közösséget, hogy ismerjék el önálló, független államként.

Akkor az írek sajátos nemzeti identitásukra, történelmi küzdelmükre, illetve az önrendelkezéshez és az igazsághoz való jogukra hivatkoztak, és ma ugyanezek alapján érvelnek a palesztin állam elismerése mellett” – mondta az ír miniszterelnök.

Hozzátette azt is, hogy Írország annak idején egyértelműen elismerte Izrael államot és Izrael állam jogát ahhoz, hogy „szomszédaival békében és biztonságban létezhessen”.

Micheál Martin ír külügyminiszter az X-en jelezte, hogy Palesztina hivatalos elismerése Írország részéről május 28-án lép hatályba. Izrael a bejelentés nyomán azonnal hazarendelte dublini nagykövetét.

Izrael hazarendeli nagyköveteit

Jiszráel Kac izraeli külügyminiszter a lépésre reagálva bejelentette, hogy Izrael hazarendeli oslói nagykövetét, továbbá hasonló diplomáciai döntés miatt Izrael spanyolországi és írországi nagyköveteit is hazahívja.

Kac bejelentésében hozzátette, hogy „Írország és Norvégia a mai nappal azt az üzenetet kívánja közvetíteni a palesztinok és az egész világ felé, hogy a terrorizmus kifizetődő”.

A kiemelt kép illusztráció.

Ajánljuk még