Aktuális

Ma 9:30-tól Kormányinfó!

Robert Fico továbbra sincs szállítható állapotban, módosulhat a bűncselekmény minősítése

A szlovák miniszterelnök elleni merénylet óta gyűlöletbeszéd miatt közel 50 ügyben indított eljárást a szlovák rendőrség. A főügyészség már nemcsak a magányos elkövető verziójával dolgozik, hanem vizsgálják, hogy a merénylő Juraj C. kivel vagy milyen csoportokkal állhatott kapcsolatban. Közben a szlovák parlament egyhangúlag elfogadott egy határozatot a társadalmi gyűlölködés megszüntetése érdekében – hangzott el az M1 Híradójában.

A Szlovák Nemzeti Tanács mind a 130 jelen lévő képviselője elítélte kedden a miniszterelnök ellen elkövetett merényletet. A határozat szerint a politikusoknak, a médiának és a civil szervezeteknek hozzá kell járulniuk a társadalmi megbékéléshez, a stabilitás és a nyugalom megteremtéséhez.

Az a tény, hogy a parlamenti pártok képesek voltak közös álláspontot kialakítani a demokrácia elleni merénylettel kapcsolatban és határozottan elítélni azt, reményt ad az országnak, hogy a politikai küzdelem visszatérhet az alapvető politikai kultúra keretei közé, és az érvek lesznek túlsúlyban, nem a gyűlölet

– mondta az ülés utáni sajtótájékoztatóján Robert Ziga, a parlament megbízott elnöke.

Jelenleg emberölési kísérlet bűncselekménye miatt folyik büntetőeljárás a Robert Fico kormányfő elleni múlt szerdai merénylet ügyében, de a támadás jogi minősítése még módosulhat – emelte ki szerdán a szlovák főügyész. Maros Zilinka szerint a nyomozók több lehetséges forgatókönyvet is vizsgálnak.

A nyomozók és ügyészek minden szóba jöhető verziót megvizsgálnak. Egyáltalán nem koncentrálunk csak egyre vagy kettőre. És, ha a közvéleményben felmerül a kérdés, hogy miért nem terrorista cselekmény ügyében folyik büntetőeljárás, erre az a válasz, hogy az átminősítés nem kizárható a jövőben” – mondta a főügyész.

A Besztercebányán lábadozó Robert Fico átszállításáról továbbra sem időszerű beszélni

– erről a miniszterelnök-helyettes beszélt a biztonsági tanács ülése után. Robert Kalinák szerint ez a következő néhány napban biztosan nem történik meg.

Az állapota nagyon súlyos. A sérülései pedig nagyon komplikáltak. Ez azt jelenti, hogy folyamatosan orvosi beavatkozásokra van szükség, amikről az ellenőrző vizsgálatok eredményei alapján döntenek. A kormányfő reggelente vesz részt orvosi vizsgálaton, ezt kiértékelik és konzílium dönt a további lépésekről ”– mondta a miniszterelnök-helyettes.

A Robert Fico elleni merénylet óta a gyűlölködő megnyilvánulások és a bűncselekmény elkövetésének helyeslése ügyében eddig 48 eljárást indított a szlovák rendőrség. A szlovák belügyminiszter szerint ez a szám akár a duplájára is emelkedhet.

Kiemelt kép: Robert Fico szlovák miniszterelnököt életveszélyes állapotban szállítják kórházba Besztercebányán (Banská Bystrica), miután lőfegyveres támadás érte egy kihelyezett kormányülést követően a Pozsonytól mintegy 150 kilométerre, északkeletre fekvő Nyitrabányán (Handlová) 2024. május 15-én (Fotó: MTI/TASR/Jan Kroslák)

Ajánljuk még