Aktuális

Ma 9:30-tól Kormányinfó!

Még a net is összeomlott Új-Kaledóniában, Macron lehűtené a felforrt kedélyeket

| Szerző: hirado.hu
Példátlan kibertámadás érte a Franciaország tengerentúli területén, Új-Kaledóniában fekvő szigetcsoportot szerdán, nem sokkal azelőtt, hogy Emmanuel Macron államfő megérkezett a fővárosba, Nouméába. Megkezdődött a turisták evakuálása az anarchiába süllyedt szigetről, ahol egy Párizs által bejelentett választási reformjavaslat teremtett háborús állapotokat néhány héttel ezelőtt.

Egy azóta beazonosított IP-címről érte külső támadás az egyik helyi internetszolgáltatót azzal a céllal, hogy megbénítsák az új-kaledóniai hálózatot – nyilatkozta Christopher Gygés, a helyi kormány tagja a francia Le Figarónak. Hozzátette: a francia állami telekommunikációs csapat visszaverte a kibertámadást.

Macron az anarchiába érkezik

Háborús állapotok közé érkezik a francia köztársasági elnök az Ausztráliától mintegy 1500 kilométerre, északkeletre fekvő szigetre, ahol tíz nappal ezelőtt zavargások törtek ki a választási reformterv elfogadása miatt. Emmanuel Macron váratlan látogatását a minisztertanácsban jelentették be, miközben egyre többen követelik a választási testületről szóló törvénytervezet elfogadásának elhalasztását.

A halálos áldozatokat is követelő tiltakozások azt követően törtek ki, hogy a francia kormány

szavazati joggal ruházta fel a Csendes-óceán déli részén található terület több ezer francia lakosát, akik legalább tíz éve élnek ott,

ezzel tovább növelve az anyaország politikai befolyását a szigeten. Az Ausztráliától mintegy 1400 kilométerre keletre fekvő Új-Kaledónia stratégiai jelentőségű katonai bázisként és a szigeten felfedezett nikkelkincs miatt is fontos a párizsi vezetés számára.

Új-Kaledóniában 2018 óta három népszavazást tartottak a függetlenségről, azonban a Franciaországtól való elszakadás támogatói mindhárom alkalommal szűk vereséget szenvedtek.

Parázsló feszültség

A fővárosban, Nouméában a kedd éjszaka nyugodtabb volt, mint az előzőek voltak, két tűzeset ellenére – áll a helyi „köztársasági bizottság” közleményében. Kilenc nappal a szigetországot közel 40 éve sújtó legsúlyosabb erőszakos cselekmények kezdete után azonban

a helyzet továbbra is bizonytalan, és egész városrészek gyakorlatilag megközelíthetetlenek,

ezek a területek továbbra a zavargók prédái, írja a Le Figaro.

Szerda reggel a 170 ezer lakosú agglomeráció több területén, köztük Ducos ipari övezetében is tüzek csaptak fel, a hadsereg egyik fegyverraktára is lángra kapott – jelentette az AFP hírügynökség tudósítója.

Bakura mutogat Párizs

Az új-kaledóniai zavargásokért Párizs nyilvánosan megvádolta Azerbajdzsánt, amit a bakui kormányzat visszautasított. Francia részről kiemelték az Új-Kaledónia kongresszusa és Azerbajdzsán nemzetgyűlése között áprilisban megkötött együttműködési memorandumot.

Eközben a főváros, Nouméa közelében található La Tontouta nemzetközi repülőtér május 13-a óta nem fogad utasokat.

Külföldi turisták tucatjai ragadtak a fővárosban, akik egyelőre nem látják, hogyan térhetnének haza

– teszi hozzá a BFMTV hírtelevízió.

A Franciaországhoz tartozó óceáni szigeteken a randalírozók számos üzletet kifosztottak, több településen leállt a hulladékgyűjtés, hogy a kormányzat spóroljon az üzemanyaggal a létfontosságú, illetve a kiemelt szolgáltatások fenntartása érdekében – közölte a helyi adminisztráció a Facebook-oldalán.

Kiemelt kép: Rendőrök az új-kaledóniai Dumbea-sur-Merben 2024. május 22-én. A francia fennhatóság alatt álló csendes-óceáni szigeten a választási reform elfogadását követően, május 13-án kezdődtek a zavargások, amelyekben eddig hat ember vesztette életét (fotó: MTI/EPA/Bruno Favre)

Ajánljuk még