Aktuális

Dunai hajóbaleset: bűnügyi felügyelet alá helyezték a szállodahajó kapitányát

Az osztrák kancellár is részt vesz az ukrán békecsúcson

Karl Nehammer osztrák kancellár jelezte részvételét a Svájcban június közepén tartandó ukrán békecsúcson.

Ezt az osztrák néppárti kancellár hivatala közölte szerdán, miután Nehammer a nap folyamán telefonon Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel egyeztetett. A kancellár ezen felül megvitatta az aktuális háborús helyzetet Ukrajnában, valamint az osztrák ipar szerepét az újjáépítésben.

„A júniusi békekonferencia fontos lépés előkészíteni a terepet ahhoz, hogy a béke újból lehetséges legyen. A helyzet kényes – ennek ellenére világos célt kell követnünk: legyen béke kontinensünkön, szűnjön meg a halál”

– hangoztatta Nehammer.

Mint mondta, „szövetségesek széles körű összefogására van szükség a békéért, az Európai Unió visszhangkamráin kívül is. Éppen ezért értékesek” a világ más tájékairól érkezett állam- és kormányfőkkel folytatott beszélgetések.

Az ukrajnai békekonferenciát június 15-16-án tartják a svájci Bürgenstock üdülőhelyen a kijevi vezetés kérésére. A találkozó az állam- és kormányfők szintjén szervezik. Moszkva már előzetesen jelezte, hogy nem kíván részt venni a találkozón. A megbeszélések célja egyebek között beindítani egy békefolyamatot.

Kiemelt kép: MTI/EPA

Ajánljuk még