Aktuális

Többen meghaltak egy iowai kisvároson végigsöprő tornádó miatt

CT-vizsgálaton esett át, továbbra is eszméleténél van és kommunikál Robert Fico

Továbbra is eszméleténél van és kommunikál Robert Fico szlovák miniszterelnök – írta meg a felvidéki Új Szó a kormányhivatal tájékoztatása alapján. A kormányfő reggel CT-vizsgálaton esett át. Robert Ficót múlt szerdán többször meglőtte a háborúpárti Juraj Cintula, aki tettét azzal magyarázta, hogy nem ért egyet a kormány politikájával. Közben megszületett az első ítélet az ügyben: letöltendő szabadságvesztésre ítéltek egy férfit, aki egyetértését fejezte ki a Robert Fico elleni merénylettel.

„Hivatalosan is megerősítem önöknek, hogy  van egy olyan verzió is, hogy a gyanúsított egy bizonyos csoportban tevékenykedett, amelynek tagjai felbujtották és támogatták egymást ebben a bűncselekményben” – vasárnap közölte a szlovák belügyminiszter, hogy külön nyomozócsoportot állítottak fel annak a kivizsgálására, hogy kiderítsék: Robert Fico támadója egyedül követte-e el a merényletet, vagy voltak társai is.

A belügyminiszter elmondta, hogy a bűncselekmény utáni órákban az elkövető közösségi oldaláról bejegyzéseket töröltek, pedig sem a gyanúsított, sem pedig a felesége nem férhettek hozzá azokban az órákban olyan eszközhöz, amiről ezt megtehették volna.

„Nem lehet kizárni sem azt, hogy magányos elkövetőről van szó, sem azt, hogy valakik segítették a támadót” – erről az Alapjogokért Központ vezető elemzője beszélt a M1-en. Szikra Levente ugyanakkor rámutatott: nagy esély van arra is, hogy ez már nem fog kiderülni.

A támadást követően azonnal elkezdtek terjedni az interneten és a sajtóban a különböző teóriák. Bár bizonyítékok még nincsenek, korábban már a védelmi miniszter, Robert Kalinak is felvetette annak lehetőségét, hogy a háborúpárti Juraj Cintula nem magányos elkövető volt.

A Századvég jogi tanácsadója, ifjabb Lomcini Zoltán alkotmányjogász az M1-en arról beszélt, hogy Robert Fico már korábban is fenyegetéseknek volt kitéve, mert vállalta békepártiságát, és a merényletet is egy háborúpárti ember követte el ellene.

Robert Fico volt Orbán Viktor magyar miniszterelnök mellett, aki ezt vállalta. Ezzel kapcsolatban számos fenyegetést kapott, gyűlölködés céltáblája lett, és erőszakhullám, egyfajta polgárháborús hangulat indult meg, vagy következett be különösen az őt érő, ő ellene irányuló támadás következtében – emelte ki.

A Magyar Nemzet pedig arról írt, hogy a hatóságok komolyan fellépnek a fenyegetőzők ellen is. A lap beszámolója alapján letöltendő szabadságvesztésre ítéltek egy férfit, aki egyetértését fejezte ki a Robert Fico elleni merénylettel. A támadás utáni napon a meglőtt Robert Ficót kezelő besztercebányai Roosevelt-kórház előtt például azt kiabálta – idézzük: „fejbe kellett volna lőni”. Közben őrizetbe vettek egy másik férfit is, mert megfenyegette a belügyminisztert és két parlamenti képviselőt.

Kiemelt képen: Robert Fico szlovák miniszterelnök támogatóival találkozik a kormány kihelyezett ülését követően a Pozsonytól mintegy 150 kilométerre, északkeletre fekvő Nyitrabányán (Handlova) 2024. május 15-én. Fico a kép készítése után kevéssel megsebesült lőfegyveres incidensben. MTI/AP/TASR Slovakia/Radovan Stoklasa

Ajánljuk még