Aktuális

Megkezdődött a taktikai atomfegyverek bevetésére kiképző orosz hadgyakorlat

Az EU és Moldova biztonsági és védelmi partnerségről írt alá megállapodást

Az Európai Unió biztonsági és védelmi megállapodást írt alá a Moldovai Köztársasággal, hogy segítse az Oroszországból érkező fenyegetésekkel szembeni ellenállóképessége növelését – közölte Josep Borrell uniós külügyi és biztonságpolitikai főképviselő Brüsszelben az EU-Moldova Társulási Tanács nyolcadik ülését követően kedden.

Josep Borrell sajtótájékoztatóján kiemelte: Moldova az első ország, mely biztonsági és védelmi partnerséget ír alá az EU-val.

A partnerség fokozni fogja az ország ellenállóképességét, lehetővé teszi a biztonsági kihívások közös kezelését, hatékonyabbá teszi a közös szerepvállalást és új együttműködési területek feltárását – közölte.

A főképviselő reményét fejezte ki, hogy a Moldovával kötött partnerségi megállapodást továbbiak követik, hogy olyan „baráti hálózat jöjjön létre”, amely erős biztonságot és védelmet épít ki, és amely magában foglalja a szorosabb együttműködést a kiberbiztonságtól a hibrid fenyegetések leküzdéséig terjedő területeken.

Emlékeztetett, hogy az EU az Európai Békekereten keresztül közel 140 millió eurót biztosított Moldova fegyveres erőinek korszerűsítésére. Az ország számíthat arra, hogy az Európai Unió továbbra is átfogó támogatást nyújt biztonsága, stabilitása és ellenállóképessége fokozására, támogatja a demokrácia megerősítésében, és ösztönzi az uniós csatlakozáshoz szükséges reformfolyamatokat – mondta Borrell.

Várhelyi Olivér bővítésért és szomszédságpolitikáért felelős uniós biztos a sajtótájékoztatón hangsúlyozta: a csatlakozási tárgyalások megkezdéséről szóló 2023. decemberi európai tanácsi határozat óta Moldova folyamatosan bizonyítja, hogy képes végrehajtani a szükséges reformokat, és létrehozni minden jogi struktúrát azok végrehajtásához.

Az Európai Unió várja, hogy Moldova megtegye az utolsó még szükséges lépéseket az igazságszolgáltatás függetlenségét biztosító jogszabályok elfogadásához – közölte az uniós biztos, majd hozzátette:

„hisszük, hogy a jól működő és független igazságszolgáltatás kulcsfontosságú egy demokratikus ország fejlődéséhez és az uniós integrációjához”.

Közölte továbbá, az EU biztatja Moldovát a korrupció elleni harc folytatására, az oligarchák rendszerének felszámolására, a banki csalások kivizsgálásra, felelőseinek elszámoltatására és az ilyen pénzek elkobzására.

Várhelyi elmondta, hogy az EU 2021 óta 2,2 milliárd euró pénzügyi támogatást nyújtott Moldova számára a felek között létrejött gazdasági és befektetési terv alapján egyebek mellett az ország energiaszektorának, közlekedésének és szállításának, valamint a kis- és közepes vállalkozásoknak a finanszírozására.

Közölte továbbá, a biztonsági és védelmi partnerségről szóló megállapodás mellett a felek megállapodást írtak alá kedden Moldova részvételéről a foglalkoztatást és társadalmi innovációt serkentő uniós programokban.

Az Európai Unió továbbra is támogatja az ország erőfeszítéseit az uniós bővítési pályán, gazdasági fellendülését, valamint a geopolitikai környezet jelentette kihívások kezelését – tette hozzá Várhelyi Olivér.

Kiemelt kép: Dorin Recean moldovai miniszterelnök (b2) és Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője (j2) megállapodást írnak alá a nyolcadik alkalommal megrendezett EU-Moldova tanácskozáson az Európai Tanács brüsszeli székházában 2024. május 21-én. (Fotó: MTI/EPA/Olivier Matthys)

Ajánljuk még