Fontos

Verőcéről jelentjük: Továbbra is nagy erőkkel keresik a hajóbaleset eltűntjeit

Izrael hosszú távú gázai stratégiát, Biden kétállami megoldást akar Gázában

Az izraeli háború lezárásához a kétállami megoldás az egyetlen út – mondta az Egyesült Államok elnöke. Joe Biden szerint csak egy független palesztin állam létrejöttével garantálható a térség békéje és biztonsága. Az izraeli kormányban nincs egyetértés Gáza jövőjéről. Egyes kormánytagok egy nemzetközi felügyelőbizottságot hoznának létre az övezetben, Benjámin Netanjahu miniszterelnök szerint viszont Izrael nem vonulhat ki Gázából.

Ütvefúróval és kőtörő kalapáccsal próbálnak keresztüljutni a törmeléken a gázai mentőcsapatok, miután izraeli rakéta csapódott egy lakóházba a közép gázai Nuseiratban. A palesztin hatóságok szerint a légicsapásban több mint harmincan meghaltak, de sokan vélhetően még a romok alatt lehetnek.

„Csak én voltam ébren, amikor a rakéta becsapódott. Hallottam, ahogy a gyerekek és a nők segítségért kiáltottak. Próbáltam minél több embert megmenteni, de csak a csapdába esettek felét sikerült”

mondta egy palesztin férfi. Az izraeli hadsereg közleménye szerint a csapással a palesztin rendőrség egyik vezető beosztású tagját célozták meg, aki a Hamász katonai szárnyában is szolgált. Közben az izraeli kormányban egyre nagyobbra nő a Gáza jövője körüli vita. Joav Gallant védelmi miniszter és Herzi Halevi vezérkari főnök után Beni Ganc, a védelmi tárca korábbi vezetője is hangsúlyozta:

a háborús kabinetnek ki kell dolgoznia a hosszú távú gázai stratégiáját.

Vasárnap a Fehér Ház biztonsági főtanácsadója, Jake Sullivan  is Jeruzsálembe látogatott, hogy a kétállami megállapodás lehetőségéről tárgyaljon az izraeli vezetőkkel. Benjámin Netanjahu kormányfő továbbra is elfogadhatatlan biztonsági kockázatnak nevezte a független palesztin állam létrejöttét. Az Egyesült Államok vezetése ugyanakkor elkötelezett a kétállami megoldás mellett. Joe Biden elnök vasárnap egy Georgia állambeli főiskolai diplomaosztón beszélt a közel-keleti konfliktus feloldásáról. Az elnök beszédét sok jelenlévő háttal állva hallgatta végig, ezzel fejezve ki a tiltakozásukat, amiért Amerika fegyveresen támogatja Izraelt a háborúban.

„Itt többről van szó, mint egy tűzszünetről. A kérdés az, hogy mi lesz Gázával a Hamász után. Azon dolgozom, hogy végre létrejöhessen a kétállami megállapodás. Nincs más módja annak, hogy a palesztinok és az izraeliek békében és biztonságban éljenek egymás mellett”

mondta Joe Biden. A Gázában dolgozó külföldi orvosok közben arra figyelmeztetnek, hogy a rafahi offenzíva következtében a térség még működő kórházai is leállni kényszerülnek.

„Az Európai Kórház dolgozói közül sokan rafahi lakosok, a kitelepítési parancs után viszont mindenki elindult északra, így nem tudnak bejárni dolgozni. A kórház egyik pillanatról a másikra személyzet nélkül maradt” mondta egy Gázában működő amerikai egészségügyi szervezet igazgatója. A rafahi hadműveletek elindítása után az izraeli hadsereg lezárta a a déli humanitárius folyosókat, ezért jelenleg csak az amerikai tengeri szállítmányokkal érkezik élelem és orvosi ellátmány az övezetbe.

Kiemelt kép: A Gázai övezet déli csücskében levő Rafah város melletti palesztin belső menekültek szükségtábora 2024. május 6-án, amikor az izraeli erők műveletet kezdtek az Egyiptommal határos városban. Az izraeli hadsereg felszólította a Rafah keleti lakónegyedeiben levõ palesztinokat, hogy meneküljenek a tengerparti al-Mavaszi negyedbe vagy Hán-Júnisz környékére (Fotó: MTI/AP/Iszmail Abu Dajja)

Ajánljuk még