Időjárás

Jön az ítéletidő! Mutatjuk, hol csap le a zivatar, a felhőszakadás és a jégeső

A Nyugat tétlenül nézheti, vagy részt vehet benne – kilenc pont, amelyek Kína világhatalmi ambícióit mutatják

| Szerző: hirado.hu
Kína egy alaposan átgondolt tervet követ, amellyel célja, hogy megkerülhetetlen világhatalommá váljon. Hszi Csin-ping és tanácsadói stratégiai fegyelmezettséggel ügyelnek a fegyverkezés és a gazdaság fejlesztésére, valamint a kultúra kiterjesztésére. A Nyugat két lehetőség közül választhat: tétlenül szemléli a távol-keleti óriás felemelkedését, vagy részt vesz benne – írta jegyzetében Gabor Steingart, a német Focus Magazin főmunkatársa.

Ha egyetlen szóval kellene jellemezni Kína világhatalmi törekvését és annak szellemiségét, az a nyugalom lenne. A másik jellemző jelző pedig a stratégiai higgadtság – fogalmaz Gabor Steingart korábban megjelent jegyzetében.

Az a sztoikus nyugalom ugyanis, amellyel a kínai vezetés fellép, nem a pillanat hevéből fakad, és nem is Hszi elnök emberi jellemvonásainak köszönhető, hanem az égig érő előrelátásban, tervezésben.

Kína végső célja, hogy Amerika helyébe lépve a világ első számú nagyhatalma legyen

– állapítja meg a szerző.

Az „ázsiai oroszlán” példátlan és lenyűgöző felemelkedése egy kilencpontos terv köré épül, melynek állomásai a következők:

  1. A világbéke mostantól csak Kínával együtt és nem Kínával szemben jöhet létre. Ennek biztosítására a távol-keleti ország erőteljesen fegyverkezik mind hagyományos, mind nukleáris fegyverekkel.
  2. Kína a gazdasági növekedés letéteményesévé kíván válni a világban, ezért vezető szerepre tör a technológiában. Különösen fontos Peking számára a számítógépes chipek és az adatkezelés kézben tartása.
  3. A világhatalmi ambíciók alapját a belső piac kompromisszumot nem ismerő ellenőrzése adja, különösképpen az autóiparé.
  4. A kínai exportgépezet a világuralomért folytatott harc talán leghatásosabb fegyvere. E felfogásban minden a piaci részesedésről szól, akár nyereség nélkül is.
  5. Kína semmiképpen sem akarja engedni, hogy Európa az Egyesült Államok gazdasági befolyási övezetévé váljon. Ezért indította az Új Selyemút (más néven: Egy övezet, egy út) projektet, amelyet Hszi Csin-ping elnök közelmúltbeli, Budapestet is érintő európai körútja is szolgált.
  6. Peking rájött, hogy vákuum jött létre a nemzetközi politikában, és igyekszik betölteni az űrt. Kínának – a Nyugattal ellentétben – van Afrika-stratégiája, amely ráadásul működik is.
  7. Kína más nemzetek ambícióit és kultúráját is alakítani kívánja, és ebben mutatkozik meg a kínai világhatalom kiterjesztett koncepciója. A TikTok igazgatójának, Shou Zi Chewnak a fellépése a New York-i Met-gálán – az amerikai kormány által kezdeményezett tiltó eljárás közepette – szenzációs volt.
  8. A fenntartható világhatalmi státusz előfeltétele a pénzügyi szuverenitás. Ezért Kína gondoskodott arról, hogy az USA számára elérhetetlen pénzügyi háttérrel rendelkezzen.
  9. A felemelkedés stratégiájának feltétele a belpolitikai egység. A biztonsági apparátusba történő beruházások ezért Kína felemelkedését hivatottak biztosítani. A 29 millió lakosú Sanghajban 2023-ban mintegy 12,8 millió nyilvános térfigyelő kamera volt, vagyis minden második lakosra jut egy kamera.

Végső következtetésként Gabor Steingart azt írja:

az ázsiai szuperhatalom „előzési manővere” komoly történelmi esemény, amelynek tanúi vagyunk.

Csodálhatjuk vagy félhetünk Kína felemelkedésétől, de egyet nem tehetünk: hogy figyelmen kívül hagyjuk.

Kiemelt kép: Hszi Csin-ping kínai elnök és Emmanuel Macron francia elnök a pekingi Nagy Népi Csarnoknál tartott fogadási ünnepségen 2019. november 6-án (Fotó: MTI/EPA/Roman Pilipej)

Ajánljuk még