Időjárás

Változékony időjárásra kell számítani szombaton

A Fico-merénylet után halálosan megfenyegették Vucic szerb elnököt, de a belga és a lengyel miniszterelnököt is

A Robert Fico elleni merénylet után több európai miniszterelnököt is megfenyegettek. Mások mellett a lengyel és a belga kormányfő, valamint a szerb államfő megölésére biztató üzenetek terjednek az interneten. Szerbiában letartóztattak egy férfit, aki azzal fenyegette meg Aleksandar Vucic szerb államfőt, hogy ő lesz a következő, akit lelőnek.

Alig pár perccel a Robert Fico elleni merénylet előtt egy férfi és egy nő csatlakozott a szlovák miniszerelnököt üdvözlő tömeghez. Az M1 Híradóban bemutatott videón látszik, ahogy mindketten rálépnek a kordon talapzatára, ekkor már az elkövető is látható volt.

A férfi és a nő először összenéz a támadóval, a 71 éves férfi ekkor lő a kormányfőre. A lövések hatalmas pánikot keltettek. A kordon bal szélén álló férfi és nő azonban továbbra is mozdulatlanul támasztotta a kordont.

Különböző teóriák terjednek az interneten, ezek egyike azt taglalja, hogy a férfi és a nő talán a támadót segíthette.

A kordonra mint a merénylet megakadályozását nehezítő tényezőre, az elnöki őrség egykori tagja is felhívta a figyelmet az M1-en.

„Itt van egy kordon, ami valahol szolgálta az ő védelmüket, de amint látjuk, (szinte) felbuknak benne, nem tudnak odaférni az elkövetőhöz, (a korlát) akadályozta is őket” – elemezte a videót Viplak Attila, a szlovák elnöki őrség volt tagja.

A példátlan merényletből komolyabb következtetéseket kéne levonni – véli Szikra Levente, az Alapjogokért Központ vezető elemzője. Szerinte

a merényletet a felfokozott háborús hangulat is elősegítette.

Szikra Levente felvetette, hogy egyrészről felmerül, „milyen hangulat van Európában, mennyire tudunk belemenni ebbe a háborús pszichózisba, mennyire érdemes azzal foglalkozni, hogy adott esetben fegyverek küldéséről, katonákról beszélgetünk? Másrészről, hogy mennyire lehet ezt a közösségi médiában, sajtóban megjelenő hergelést, erőszakra buzdítást tűrni” – sorolta aggodalmait Szikra Levente.

A szlovákiai merénylet után erőszakra buzdító fenyegetések árasztották el az internetet.

„A szlovákok tegnap megmutatták, mit kell csinálnunk Donald Tuskkal” – írta valaki álnéven, amikor a lengyel miniszterelnököt megfenyegette.

A belgákat sem kerülte el a politikai fenyegetéshullám. Alexander De Croo kormányfő egy rádiós műsorvezető ellen tett feljelentést, aki a „levadászására” biztatta a hallgatóit.

Szerbiában pedig a szlovákiai merénylet után letartóztattak egy férfit, miután azzal fenyegette meg a szerb államfőt, hogy ő lesz a következő, akit lelőnek.

Aleksandar Vucic egyébként rendszeresen kap hasonló fenyegetéseket.

„Köszönöm mindenkinek, azoknak is, akik akasztással fenyegettek, és azoknak is, akik támogató üzeneteket küldenek” – mondta korábban Vucic szerb államfő.

Fenyegetések Orbán Viktor magyar miniszterelnököt is érték. A Terrorelhárítási Központ (TEK) azonban a Magyar Nemzetnek azt nyilatkozta: a TEK teszi a dolgát, és az ilyenkor szokásos protokoll szerint jár el. A miniszterelnök biztosításával kapcsolatban információt pedig nem adnak ki.

A kiemelt kép illusztráció. (Fotó: MTI/EPA/Stéphanie Lecocq)

Ajánljuk még