Lényeges

Újabb műtéten esett át a szlovák miniszterelnök

Újabb műtéten esett át a szlovák miniszterelnök

A friss információt Robert Kalinák védelmi miniszter, miniszterelnök-helyettes jelentette be Besztercebányán a helyi Roosevelt-kórház igazgatójával közösen tartott sajtótájékoztatón.

A műtét során eltávolították a lövedék okozta sebesülésben roncsolódott szövetet. A páciens eszméleténél van, állapota stabil, de továbbra is az intenzív osztályon van. Állapota igazán komoly” – mondta Miriam Lapuníková, a kórház igazgatónője, akinek szavait a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség idézte.

Hozzáfűzte: a műtétet az ellenőrző CT-vizsgálat eredményeinek ismeretében végezték el. Mint mondta: ez a megszokott eljárás ilyen helyzetben. Robert Kalinák a sajtótájékoztatón azt mondta:

a műtéti beavatkozás rendben ment, ugyanakkor a lövedék okozta sebesülések esetében a páciens számára az első négy nap a legnehezebb.

Hozzátette: a kormányfő állapotában előrelépés tapasztalható, s bár állapota súlyos, de reményteli. A szlovák miniszterelnököt az ellene szerdán elkövetett lőfegyveres merénylet során négy lövedék találta el.

A merénylőt a helyszínen őrizetbe vette a rendőrség, amely már csütörtökön elindította a büntetőeljárást is: a feltételezett elkövetőt védett személy előre kitervelt meggyilkolásának kísérletével gyanúsítják, amiért akár életfogytig tartó szabadságvesztés büntetés is kiszabható rá.

A szlovák belügyminiszter csütörtöki bejelentése szerint a merénylő politikai indítékkal cselekedett,

motivációja az volt, hogy ellenezte a kormány több döntését, és nem fogadta el az áprilisi államfőválasztás eredményét.

Kiemelt kép: A besztercebányai F. D. Roosevelt-kórház (Fotó: MTI/EPA/Martin Divisek)

Ajánljuk még