Időjárás

Érkezik a vihar és a jégeső, térképen mutatjuk, hol csaphat le

Robert Fico pártjának EP-listavezetője elárulta, mit tart aggasztónak a merénylet után

| Szerző: Ritó Szabolcs
A Robert Fico szlovák miniszterelnök ellen elkövetett szerdai merénylet hátterében egyre határozottabban körvonalazódik egy szélsőségesen megosztott szlovák társadalom képe. A merénylethez vezető okokról a hirado.hu Monika Benovát, Robert Fico párttársát, a Smer európai parlamenti listavezetőjét és képviselőjét kérdezte.

– Milyen politikai viták vezettek a Robert Fico miniszterelnök elleni merénylethez?

– Nehezen találok észszerű összefüggést a politikai diskurzus és egy uniós tagállam miniszterelnöke meggyilkolásának kísérlete között. Bölcsebb lenne, ha megpróbálnánk megérteni a társadalmunk növekvő polarizációjának mélyebb okait, amelyet itt, Szlovákiában, de az EU más országaiban is tapasztalunk. Társadalmunkban nyilvánvalóan rendkívüli frusztráció uralkodik, amelyet a politikai konfliktusok táplálnak, de ez bonyolultabb, mint a puszta politikai nézeteltérés.

– A tavalyi szlovákiai választási kampányban már láthattunk rivális politikusok között fizikai erőszakba torkolló harcot. Lehetséges, hogy ezek az események a szlovák közéleti helyzet súlyosbodásának a jelei?

– Az ön által említett incidens egy elszigetelt eset volt, és nem hiszem, hogy hozzájárult ahhoz a szörnyű helyzethez, amelyben ma vagyunk.

Monika Benová és Robert Fico (középen) (Forrás: Facebook)

– Mit gondol a helyi médiumok felelősségéről?

– Aggasztónak tartom azt a módot, ahogyan a politikai narratívákat a média megjeleníti. Azt látjuk, hogy a politikai diskurzus két ellentétes narratívára egyszerűsödik, és a médiumok a közönségüktől függően határozottan megerősítik az adott oldalt. Úgy gondolom, hogy ez a jelenség a Covid–19-világjárvány idején vált nyilvánvalóvá, és mostanra a média alapmodelljévé vált. Az is egyértelmű, hogy a közösségi média algoritmusai előnyben részesítik a polarizáló híreket, és hogy az emberek inkább a konfliktusokról és drámákról szóló híreket fogyasztják, mintsem az árnyalt politikai vitákat.

– Ön szerint változhat valami e tragikus esemény után?

– Egyértelmű, hogy valaminek változnia kell, de attól tartok, hogy Szlovákia csupán egy nagyobb és erőteljesebb trend része. Ha az EU egésze nem változik, akkor attól tartok, hogy a Szlovákiában tapasztalható polarizáció más országokban is egyre nyilvánvalóbbá válik. Szeretném, ha mi, az EU, visszatérnénk azokhoz a témákhoz és politikához, amelyek összekötnek bennünket, ahelyett, hogy olyan témákra összpontosítanánk a figyelmet, amelyek megosztottságot eredményeznek társadalmainkban. Imádkozom miniszterelnökünk felépüléséért, és azért, hogy a szlovákiai társadalom össze tudjon fogni, és le tudja győzni politikai nézeteltéréseinket.

Robert Fico szlovák miniszterelnököt életveszélyes állapotban szállítják kórházba Besztercebányán, miután lőfegyveres támadás érte Nyitrabányán 2024. május 15-én. Ficót több lövés érte a mellkasán és a gyomrán. A feltételezett tettest őrizetbe vették (Fotó: MTI/AP/TASR Slovakia/Jan Kroslák).

Kiemelt kép forrása: Monika Benová Facebook-oldala

Ajánljuk még