Időjárás

Mutatjuk, milyen idő várható a pünkösdi hosszú hétvégén

Hibáztak Robert Fico testőrei? – videón a merénylet pillanatai

A Robert Fico elleni merénylet óta sokan mondtak véleményt a szlovák miniszterelnök biztonsági kíséretének munkájáról. Bár abban mindenki egyetért, hogy teljesen soha nem lehet kizárni egy támadás kockázatát, többen is vannak, akik szerint a testőrség nem kezelte jól a helyzetet – közölte az M1 Híradó.

A közösségi oldalakon terjedő felvétel legelején látszik, hogy a kordonhoz Robert Fico ér előbb oda, az őrök valamivel mögötte mennek. A támadó előbb a Ficóval ellentétes irányba néz, majd a szlovák kormányfőre, előveszi a fegyvert, áthajol a korláton, és öt lövést ad le. A merénylő kétszer tisztán a miniszterelnök irányába lő.

A harmadik lövésnél már az őrök próbálták lefogni, de még a harmadik lövés is a miniszterelnök irányába mehetett.

A negyedik és ötödik lövés leadásakor már hátulról is, szemből is elkapták a testőrök a férfit, majd leteperték.

A Híradóban bemutatott felvételen az látszik, ahogyan

a szlovák miniszterelnök a földre zuhan. Másodpercek telnek el, mire megjelenik a képen valaki mellette, az őrök a támadóval vannak elfoglalva.

Hárman a támadóval szemben – ekkor egyébként már három lövés eldördült –, egy pedig mögötte.

Az egyik őr a kordont megkerülve fut a támadóhoz, aki ekkor már a földön van. Ő a kordon mögött lévő társa segítségére sietett – vélhetően. A következő másodpercekben a biztonsági szolgálat emberei még mindig a kordont ráncigálva próbálnak a támadóhoz jutni.

A későbbi képsorok már azt mutatják, ahogy a meglőtt Robert Ficót autóba teszik. Sem hivatalos, de még csak meg nem erősített információk sem szólnak egyelőre arról, hogy hibázhattak-e a Robert Ficót védő testőrök. A témában jártas szakembereknek sem egyezik a véleményük.

„A ritmus, amit elvétett a biztonsági személyzet, hiszen a kordonnak csak az egyik oldalán állnak Fico testőrei” – mutatott rá Horváth József biztonságpolitikai tanácsadó, aki szerint az őrök nem megfelelőképpen jártak el.

A volt szlovák rendőrfőkapitány, Hamran István egyebek mellett arra hívta fel a figyelmet, hogy testőrök a lövések eldördülése után

nem helyezték elég gyorsan biztonságba a védett személyt.

nem lehet tudni, hogy itt igazából mennyire gyorsan történt az esemény, volt-e idő erre felkészülni – az M1-nek nyilatkozó fegyverszakértő már azt hangsúlyozta, hogy ezekből a képsorokból nem lehet egyértelműen megállapítani, hogy hibázott-e valaki.

„Kilencvenkilenc százalékos biztonság van. Nincs százszázalékos biztonság. Nem lehet felelőssé tenni a testőrséget, és senkit olyan helyzetben, amelyről nincs korábban információ” – hangsúlyozta Földi László.

Földi László, az Információs Hivatal volt műveleti igazgatója szerint nem lehet felelőssé tenni az őröket egy ilyen helyzetben.

A szakértők abban egyetértenek, hogyha egy védett személy nem a tervezett menetrendet követi, azzal a biztonsági szolgálat embereit is kiszolgáltatott helyzetbe hozza.

Kiemelt kép: A merénylet áldozatává vált Robert Fico szlovák miniszterelnök testőrei intézkednek a lőfegyveres támadás helyszínén, Nyitrabányán (Handlová) 2024. május 15-én. Ficót több lövés érte a mellkasán és a gyomrán, a politikust életveszélyes állapotban, mentőhelikopterrel szállították kórházba Besztercebányán (Banská Bystrica) (Fotó: MTI/AP/TASR Slovakia/Radovan Stoklasa)

Ajánljuk még