Aktuális

Több autó ütközött az M7-es autópályán

Az amerikai kormányzat hivatalosan is kezdeményezte a marihuána veszélyességi fokozatának enyhítését

Az Egyesült Államok igazságügyi minisztériuma hivatalosan is kezdeményezte csütörtökön, hogy meginduljon marihuána veszélyes kábítószer státuszának megszűntésére vonatkozó eljárás.

A Merrick Garland, igazságügyi miniszter, és szövetségi főügyész által jóváhagyott javaslat szövetségi szinten elismerési a kannabisz orvosi célú felhasználását, valamint megállapítja, hogy a használata kevesebb káros hatással jár, mint a legveszélyesebbeknek tartott kábítószerek.

A kábítószerügyi szövetségi hivatal (Drug Enforcement Administration) a kormányzati kezdeményezés nyomán közvitát indít a javaslatról, ami az átminősítési folyamat kezdete.

Amennyiben a marihuána besorolásának módosítása zöld utat kap, akkor a kábítószerek 1-es számú jegyzékéből (Schedule I) átkerül a 3-as számú nyilvántartásba (Schedule III). Az indiai kendert, azaz hasist a jelenlegi besorolása egy szintre helyezi a heroinnal és LSD-vel, míg az új besorolás alapján a ketaminnal és bizonyos anabolikus szteroidokkal kerülne azonos osztályba.

Kapcsolódó tartalom

A besorolás megváltozása ugyanakkor nem jelentené automatikusan a kábítószer rekreációs célú használatának legalizálását.

Joe Biden elnök 2022-ben kezdeményezte a marihuána használatának liberalizálását, és tavaly kegyelmet adott több ezer embernek, akit hasisbirtoklás miatt ítéltek el szövetségi bíróságokon, és kegyelmi intézkedésekre szólította fel a szövetségi államok kormányzóit is.

A demokrata adminisztráció marihuánát érintő liberalizációs lépéseinek kritikusai szerint ez a kábítószer egyfajta „előszobája” a keménydrogoknak, ezért veszélyeket hordoz magában a veszélyességi besorolás átminősítése is.

A kiemelt kép illusztráció.

Ajánljuk még