Fontos

Donald Tusk közzétette egy őt érintő, fenyegető poszt szövegét

Brüsszelnek a gazdálkodókat kell az agrárpolitika középpontjába állítania az agrárminiszter szerint

Újra a gazdálkodókat kell az uniós agrárpolitika középpontjába állítani, ez a magyar EU elnökség egyik prioritása – jelentette ki Nagy István agrárminiszter, aki Janusz Wojciechowskival az Európai Bizottság mezőgazdasági biztosával egyeztetett csütörtökön Budapesten.

A tárca MTI-nek küldött csütörtöki közleménye szerint Nagy István kiemelte, a következő programozási időszakban úgy kell meghatározni a mezőgazdasági ágazat klímaváltozás elleni küzdelemhez való hozzájárulását, hogy „tekintettel vagyunk arra, hogy az európai gazdák az élelmezésbiztonság garantálásával alapvető közjavakat biztosítanak valamennyi uniós állampolgárnak”.

Az EU stratégiai autonómiájának része kell, hogy legyen az élelmiszerszuverenitás – írta az AM.

A miniszter szerint meg kell szabadítani az európai mezőgazdaságot az elmúlt években ráerőltetett vágyvezérelt, szélsőséges zöld ideológiától, hiszen nincs nagyobb sértés az európai gazdálkodók számára, minthogy azt mondják, ők az éghajlatváltozás legfőbb felelősei. Ennek épp az ellenkezője igaz, hiszen ők az elszenvedői. A legtöbbet a gazdák tesznek a teremtett világunk fenntartásáért – fűzte hozzá.

Kapcsolódó tartalom

Kifejtette, a magyar EU-elnökség azon fog dolgozni, hogy a tanács olyan javaslatot tegyen a következő Európai Bizottság számára, amely olyan új, 2027 utáni Közös Agrárpolitikát eredményez majd, amely helyreállítja a környezeti és versenyképességi szempontok között megbomlott egyensúlyt.

Kiemelten kell támogatni a hagyományos európai mezőgazdaság gerincét adó családi gazdaságokat, hiszen ezek a termelők a méretüknél fogva hátrányban vannak

– hangsúlyozta.

A miniszter arról is beszélt, hogy a generációs megújulás érdekében kiemelten kell segíteni a fiatal gazdálkodókat is. Ez a korosztály az, amely nyitottabb az újításokra, a digitális és precíziós eszközök használatára, ami elengedhetetlen a mezőgazdasági ágazat hosszú távú versenyképességéhez – áll a közleményben.

Kiemelt kép: Nagy István agrárminiszter (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Ajánljuk még