Aktuális

Három ember meghalt és több százan megsebesültek az új-kaledóniai zavargásokban

Videófelvételen mutatkozott egy halottnak hitt kolumbiai gerillavezér, Bogotá szerint a képsorok hitelesek

Videofelvétel került elő a múlt hétvégén az egy éve halottnak hitt Iván Márquez kolumbiai gerillavezérről, a hírt helyi idő szerint kedden jelentette be a latin-amerikai ország védelmi minisztere, Iván Velásquez.

A Bogotával 2016-ban békemegállapodást aláíró Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők (FARC) lázadószervezet egyik parancsnokaként ismert Márquezről eddig úgy tudták, hogy meghalt Venezuelában.

A szombaton nyilvánosságra került videófelvétel – melyen a parancsnok az ország alkotmányát felülvizsgáló testület felállításáról és Simón Bolivár latin-amerikai szabadságharcosról ad elő – hitelességéről megoszlanak a vélemények, a tárcavezető azonban leszögezte, hogy a hírszerzés szerint a képsorok valódiak.

Hozzátette, hogy egyelőre nem tudják, hol készült a felvétel.

A Luciano Marín Arango néven született gerillavezér egyike volt a békemegállapodás kidolgozóinak, ám később elállt az egyezménytől, miután az unokaöccsét a kolumbiai hatóságok letartóztatták és kiadták az Egyesült Államoknak.

Később ismét felbukkant, mégpedig az egykori FARC-gerillákból alakult Segunda Marquetalia nevű fegyveres csoport vezetője.

A kolumbiai kormány februárban bejelentette, hogy új béketárgyalásokat kezdeményez a csoporttal, ám a tárgyalások mind ez idáig nem kezdődtek el.

Az utóbbi években a FARC több korábbi, a békemegállapodást ellenző vezetőjét ölték meg.

Ajánljuk még