Rendkívüli

Meglőtték Robert Ficót, még ma megműtik a szlovák kormányfőt

Uniós vezetők és a NATO főtitkára is elítélte a Robert Fico elleni lőfegyveres támadást

Az európai uniós intézmények vezetői és a NATO főtitkára is elítélte a Robert Fico szlovák kormányfő ellen szerdán, lőfegyverrel elkövetett merényletet. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke kijelentette: az ilyen erőszakos cselekmények aláássák a demokráciát.

Ursula von der Leyen a közösségi oldalán közzétett üzenetében azt írta: „Határozottan elítélem a Robert Fico miniszterelnök elleni aljas támadást.” Az ilyen erőszakos cselekmények aláássák a demokráciát mint legértékesebb közjavat, és nincs helyük a társadalmakban – jelentette ki.

Az uniós tagállamok vezetőit tömörítő Európai Tanács elnöke, Charles Michel üzenetében azt írta, megdöbbentette a szlovák kormányfő elleni támadás híre. „Soha semmi sem igazolhatja az erőszakot vagy az ilyen támadásokat” – fogalmazott Michel.

Roberta Metsola, az Európai Parlament leköszönő elnöke szintén megdöbbenéséről számolt be közösségi oldalán a Robert Fico elleni merényletet követően. Kijelentette: az Európai Parlament nevében elítéli az erőszakos cselekedetet. „A gondolataim a miniszterelnökkel és családjával vannak ezekben a nehéz pillanatokban” – tette hozzá az uniós parlament elnöke.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár bejegyzésében azt írta: sokkolta és megrázta a szlovák kormányfő elleni lőfegyverrel elkövetett támadás. „Erőt kívánok neki a mielőbbi gyógyuláshoz” – fogalmazott a NATO-főtitkár, majd hozzátette: gondolatai Robert Ficóval, szeretteivel és Szlovákia lakosságával vannak.

Kapcsolódó tartalom

Kiemelt kép: Robert Fico szlovák miniszterelnök (k) támogatóival találkozik a kormány kihelyezett ülését követően a Pozsonytól mintegy 150 kilométerre, északkeletre fekvő Nyitrabányán (Handlova) 2024. május 15-én. Fico a kép készítése után kevéssel megsebesült lőfegyveres incidensben. A kormányfőt kórházba szállították. A feltételezett tettest őrizetbe vették (Fotó: MTI/AP/TASR Slovakia/Radovan Stoklasa)

Ajánljuk még