Rendkívüli

Megkérdezték a merénylő fiát, hogy az apja gyűlölte-e Ficót: „Így mondanám, nem rá szavazott”

Újabb európai vezetők ítélték el a Robert Fico elleni merényletet

Újabb európai vezetők ítélték el közleményben a Robert Fico szlovák miniszterelnök elleni szerdai merényletet.

Olaf Scholz német kancellár megdöbbenéssel fogadta a szlovák miniszterelnök elleni merénylet hírét, gyáva tettnek nevezte azt, és hangsúlyozta, hogy

„az európai politikában nincs helye az erőszaknak”.

Karl Nehammer osztrák kancellár leszögezte: „a mi demokráciánkban nincs helye a gyűlöletnek és az erőszaknak”.

Giorgia Meloni olasz miniszterelnök kormánya nevében kijelentette, hogy elítélik az erőszak minden formáját, valamint a demokrácia és a szabadság elvei elleni támadásokat.

„Megdöbbentett a szlovák miniszterelnök elleni szörnyű támadás. Az ilyen erőszakos cselekményeknek nincs helyük társadalmainkban” – kommentálta a merényletet Kiriákosz Micotákisz görög miniszterelnök.

Kapcsolódó tartalom

Luís Montenegro portugál miniszterelnök „a politikai erőszak elfogadhatatlan és barbár cselekedetének” nevezte a támadást, és kifejezte szolidaritását hivatali kollégájával.

Mette Fredericksen dán miniszterelnök is határozottan elítélte és félelmetesnek nevezte a merényletet.

Kaja Kallas észt miniszterelnök szerint egy megválasztott vezető elleni merénylet egyben támadás a demokrácia eszméje ellen is.

Edgars Rinkevics lett államfő kijelentette: „az erőszak teljességgel elfogadhatatlan, legyen szó bármilyen politikai vagy egyéb nézeteltérésről”. A merénylet alapos kivizsgálását sürgette, és mielőbbi felépülést kívánt Ficónak.

Gitanas Nauseda litván államfő úgy vélte, hogy az ilyen erőszakos cselekedetekkel szemben zéró toleranciát kell alkalmazni.

„Határozottan elítéljük a brutális és meggondolatlan támadást Robert Fico, Szlovákia miniszterelnöke ellen” – írta az X közösségi portálon tett bejegyzésében Irakli Kobakhidze, Georgia miniszterelnöke.

A fehérorosz külügyminisztérium sajtóosztálya közleményben ítélte el a merényletet. A tárca hangsúlyozta, hogy „a politikusok és tisztségviselők elleni támadásoknak és erőszaknak nincs helye a 21. században, bármilyen céllal is kövessék el azokat”. Minszk mielőbbi felépülést kívánt a miniszterelnöknek.

Kapcsolódó tartalom

Kiemelt kép: Robert Fico szlovák miniszterelnök támogatóival találkozik a kormány kihelyezett ülését követően a Pozsonytól északkeletre fekvő Nyitrabányán (Handlova) 2024. május 15-én. Fico a kép készítése után kevéssel megsebesült lőfegyveres incidensben. A kormányfőt kórházba szállították. (Fotó: MTI/AP/TASR/Radovan Stoklasa)

Ajánljuk még