Rendkívüli

Meglőtték Robert Ficót, még ma megműtik a szlovák kormányfőt

Meglőtték Robert Ficót, még ma megműtik a szlovák kormányfőt

Lőfegyveres incidensben megsebesült Robert Fico szlovák kormányfő szerdán Nyitrabányán (Handlova) – erősítette meg a médiajelentéseket Libos Blaha, a parlament elnökhelyettese. Robert Ficót a besztercebányai kórházba szállították, a feltételezett elkövetőt őrizetbe vették. Sajtóhírek szerint a szlovák kormányfő sérülései életveszélyesek lehetnek, ezért még ma megműtik. Orbán Viktor miniszterelnök, illetve Szijjártó Péter külügyminiszter Facebook-posztban fejezte ki együttérzését Robert Ficóval.

Robert Ficót a helyi kultúrház előtt érté a támadás, ahol a kihelyezett kormányülést tartották. A Denník N hírportál helyszíni tudósítója nem látta a lövést, csak a hangját hallotta, majd azt látta, amint a testőrök felemelik Ficót a földről, egy autóba helyezik, majd elviszik – számolt be a pozsonyi Új Szó.

A Plus7Dní portál információi szerint Robert Ficót a mellkasán, a gyomrán és a lábán  érték a lövések, a besztercebányai kórházba szállították, ahol még a mai napon megműthetik.

A Denník N hírportál korábban arról számolt be, hogy a miniszterelnök túl van az életveszélyen. Ugyanakkor a pozsonyi kormányhivatalnak az Új Szó szerkesztőségéhez eljuttatott közleményében azt írták:

Robert Ficót életveszélyes állapotban, helikopterrel szállították a besztercebányai kórházba.

A kormányhivatal ezt azzal indokolta, hogy a sürgősségi beavatkozás miatt túl sokáig tartott volna őt a Nyitrabányától 150 kilométerre fekvő Pozsonyba szállítani.

Kapcsolódó tartalom

A lövések szerdán kora délután dördültek el, amikor Robert Fico a kormányülést követően az emberek közé ment Nyitrabánya főterén.

Szemtanúk elmondása szerint a szlovák kormányfő épp kezet fogni készült valakivel, amikor eldördült a lövés.

A helyszínen három-négy lövést lehetett hallani.

Az Új Szó Online beszámolója szerint az egyik szemtanú látta, amint Fico a földre esik, ezután már csak véres sebet látott a kormányfő mellkasán és fején. A feltételezett elkövetőt a jelen lévő biztonsági emberek őrizetbe vették.


Orbán Viktor miniszterelnök a Facebook-oldalán biztosította együttérzéséről és támogatásáról Robert Ficót, röviddel a szlovák kormányfőt ért támadás után, szerda délután.


Zuzana Caputová szlovák köztársasági elnök határozottan elítélte a miniszterelnök elleni támadást – közölte Martin Strizinec, az államfő szóvivője.

„Sokk alatt állok. Sok erőt kívánok Robert Ficónak ebben a kritikus pillanatban, hogy felépüljön a támadás után!”

– idézte az államfőt a TASR szlovák állami hírügynökség.


„Az erőszakot nem tolerálhatjuk” – reagált Petr Fiala cseh miniszterelnök a szlovák kormányfő elleni merényletre. Fiala megdöbbentőnek nevezte a nyitrabányai lövöldözést, és mielőbbi jobbulást kívánt Ficónak.

Ivan Korčok korábbi szlovák külügyminiszter a miniszterelnök elleni támadást elfogadhatatlan, erőszakos cselekménynek minősítette, ugyanakkor önmérsékletre szólított fel a bűncselekmény kivizsgálásáig. „Őszintén jobbulást kívánok neki. Bízom abban, hogy a biztonsági erők kivizsgálják ezt az elfogadhatatlan erőszakos cselekményt” – fogalmazott.


Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter sokkolónak és megdöbbentőnek nevezte a merényletet a Facebookon:

„Sokkoló és megdöbbentő a Robert Fico miniszterelnököt ért merénylet.  Ki gondolta volna, hogy ilyen durva támadás történhet Közép-Európában?!” – írta a magyar külügyminiszter. „Reménykedünk a minél gyorsabb felépülésben s imádkozunk is érte. Nagy szükség van Robert Ficóra a szlovák és az európai politikában!” – tette hozzá Szijjártó Péter.


Maroš Zilinka szlovák főügyész a szerdai eseményeket „az államiság lényege elleni támadásnak” nevezte. „Elfogadhatatlannak tartom ezt a támadást. Mindent elkövetünk annak érdekében, hogy ennek a szörnyű tettnek az elkövetőjét keményen és igazságosan megbüntessük” – tette hozzá.

Kapcsolódó tartalom

„Egyértelműen és határozottan elítélünk mindenfajta erőszakot. Reméljük, hogy Fico miniszterelnök úr jól van, és hogy ez a szörnyű tett mielőbb tisztázódik” – jelentette ki Michal Simecka, az ellenzéki Progresszív Szlovákia párt elnöke.


A szlovák parlament ülését felfüggesztették.

Kiemelt kép: Robert Fico szlovák miniszterelnök támogatóival találkozik a kormány kihelyezett ülését követően a Pozsonytól északkeletre fekvő Nyitrabányán (Handlova) 2024. május 15-én. Fico a kép készítése után röviddel megsebesült lőfegyveres incidensben. A kormányfőt kórházba szállították. (Fotó: MTI/AP/TASR/Radovan Stoklasa)

Ajánljuk még