Rendkívüli

Meglőtték Robert Ficót, még ma megműtik a szlovák kormányfőt

Megerősítik a szlovák parlament és a képviselők védelmét

A Robert Fico szlovák miniszterelnök ellen szerdán elkövetett lőfegyveres merényletre reagálva megerősítik a pozsonyi parlament és képviselőinek védelmét – jelentette a törvényhozás kommunikációs irodájára hivatkozva a TASR, szlovák közszolgálati hírügynökség szerdán.

Az intézkedés visszavonásáig beszüntetik a pozsonyi törvényhozás épületének látogathatóságát, a parlament munkáját pedig május 21-ig berekesztik – közölte a szlovák törvényhozás kommunikációs irodája szerdán.

Ezzel egyidejűleg megerősítjük a törvényhozás épületének őrizetét, valamint lépéseket teszünk a képviselők személyes biztonságának védelmére, mivel a miniszterelnökkel szembeni merényletet követően többen félelmeiknek adtak hangot – közölte Peter Ziga, a parlament alelnöke, akit Peter Pellegrini korábbi házelnök államfővé választását követően átmenetileg a törvényhozás vezetésével bíztak meg.

Kapcsolódó tartalom

Kiemelt kép: Zuzana Caputová leköszönő szlovák államfő sajtóértekezletet tart a pozsonyi államfői hivatalban, miután Robert Fico szlovák miniszterelnök merénylet áldozatává vált a Pozsonytól mintegy 150 kilométerre, északkeletre fekvő Nyitrabányán (Handlová) 2024. május 15-én. Ficót több lövés érte a mellkasán és a gyomrán, a politikust életveszélyes állapotban, mentőhelikopterrel szállították a besztercebányai (Banská Bystrica) kórházba (Fotó: MTI/AP/TASR Slovakia/Jaroslav Novak)

Ajánljuk még