Rendkívüli

Meglőtték Robert Ficót, még ma megműtik a szlovák kormányfőt

Jóváhagyta az országos nemzetiségi választás szavazólapjait az Nemzeti Választási Bizottság

Jóváhagyta a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) az országos nemzetiségi választás szavazólapjait szerdán.

Miután az NVB nyilvántartásba vette az országos nemzetiségi listákat és az erről szóló határozatok jogerőre emelkedtek, a testület következő feladata a szavazólapok adattartamának jóváhagyása volt. Az úgynevezett imprimálás azt jelenti, hogy az NVB elfogadja a szavazólap „képét”, azt, hogy helyesen szerepel-e rajta a jelölőszervezet, valamint a listán lévő jelöltek neve, vagyis a szavazólap nyomtatható-e.

Az NVB a 13 nemzetiség (bolgár, görög, horvát, lengyel, német, örmény, roma, román, ruszin, szerb, szlovák, szlovén, ukrán) esetében külön-külön fogadta el az országos nemzetiségi listás szavazólap képét, mivel minden nemzetiségi választópolgár csak a saját nemzetisége szavazólapjára szavazhat.

A zöld, fektetett, A/4-es méretű nemzetiségi listás szavazólapon szerepel a „szavazólap” megjelölés, a bélyegzőlenyomat elhelyezésére szolgáló terület megjelölése a szavazólap bal felső sarkában, a választás megnevezése (országos nemzetiségi önkormányzati képviselők választása) és a szavazás napja (június 9.).

A nemzetiségi listás szavazólapon a listák az NVB által kisorsolt sorrendben szerepelnek, kivéve annál az öt nemzetiségnél (a bolgárnál, a németnél, az örménynél, a szlováknál és a szlovénnél), ahol csak egy listát jelentettek be.

Tartalmazza a szavazólap a listát állító szervezet, illetve szervezetek logóját, alatta a szavazásra szolgáló kört, majd a jelölőszervezet rövidített nevét, a teljes nevét, valamint a listán szereplő első öt jelölt nevét.

Tájékoztatás is olvasható a szavazólapon, amely szerint érvényesen szavazni csak egy listára, a lista neve feletti körbe tollal írt két, egymást metsző vonallal lehet.

Az adatokat és a tájékoztatást az adott nemzetiség nyelvén is feltüntetik a szavazólapon, kivétel ez alól az örmény és roma nemzetiségi szavazólap, amelyet csak magyarul nyomtatnak.

Az NVB-nek a szavazólap adattartalmának jóváhagyásával kapcsolatos határozata ellen – egynapos jogorvoslati határidővel – bírósági felülvizsgálati kérelmet lehet benyújtani a Kúriához.

A kiemelt képünk illusztráció.

Ajánljuk még