Rendkívüli

Megkérdezték a merénylő fiát, hogy az apja gyűlölte-e Ficót: „Így mondanám, nem rá szavazott”

Görögországban szigorítják a gyújtogatás okozta erdőtüzek miatt kiszabható büntetéseket

Görögországban szigorúbb büntetésre számíthatnak ezentúl azok, akiket erdőtüzek okozása miatt ítélnek el – jelentette be a polgári védelmi miniszter szerdán, miközben az országban már most rendkívüli hőség és erdőtüzek tombolnak.

„Megváltoztattuk a büntető törvénykönyvet, a hanyagság okozta gyújtogatás már nem szabálysértés, hanem bűncselekmény” – közölte Vaszilisz Kikiliász a Talk Radió kereskedelmi rádióadónak adott interjúban a május eleji törvénymódosításokra célozva.

Az éghajlatváltozás kérdéseiért is felelős miniszter közölte, hogy ezeknek a bűncselekményeknek az elkövetőit akár húszévi börtönre is ítélhetik, és a kiszabható pénzbüntetés elérheti a 200 ezer eurót (77 millió forint).

Április végén az athéni büntetőbíróság a 2018-ban Matiban történt tűzvész 21 vádlottja közül hatot felfüggesztett, illetve pénzbüntetésre váltható (mintegy 40 ezer euró) elzárásra ítélt. A görög főváros közelében fekvő üdülőhelyen történt Görögország történelmének legsúlyosabb erdőtüze, amely száznégy ember halálát okozta.

A bíróság döntése nagy felháborodást váltott ki az áldozatok hozzátartozói körében.

A múlt héten az athéni ügyészség fellebbezett az ítélet ellen, a huszonegy vádlott másodfokú tárgyalását rövidesen megtartják.

Az elmúlt két hónapban Görögországban a szokásosnál magasabb volt a hőmérséklet a téli és a tavaszi csapadékhiány után.

Áprilisban erdőtűz keletkezett az ország középső részén fekvő Piería-hegységben, amelyet csak négy nap után sikerült lokalizálni.

A helyi hatóságok a téli hóhiánynak és a szárazságnak tudták be a szerencsétlenséget, a polgári védelmi minisztérium pedig úgy döntött, hogy idén előrehozza május 1-jéről április 15-re az „erdőtüzek időszakának kezdetét”.

Vaszilisz Kikiliász miniszter közölte, hogy Görögország idén 15 ezer főállású és 2500 önkéntes tűzoltót, illetve 700 speciálisan kiképzett erdészt állít hadrendbe az erdőtüzek ellen.

Kiemelt kép: Lángol a növényzet az északkelet-görögországi Évrosz tartománybeli Jánnuli település közelében augusztus 31-én. A hőség és az erős szelek miatt tizennegyedik napja pusztítanak erdőtüzek Görögországban. Az időjárási körülmények továbbra is nehezítik az oltást. (Fotó: MTI/EPA/ANA-MPA/Dimitrisz Alexudisz)

Ajánljuk még