Aktuális

Tiszába fulladt egy 12 éves kislány, vádat emeltek a nagybátyja ellen

Forró Krisztián a hirado.hu-nak: A szlovák miniszterelnök elleni merénylet tanulsága, hogy az ellentétek szítása hova vezethet

| Szerző: Kálnoky Katalin
Robert Fico szlovák miniszterelnök súlyosan megsebesült szerdán a felvidéki Nyitrabányán, ahol egy 71 éves férfi közvetlen közelről meglőtte. A kormányfőt kórházba szállították, a feltételezett elkövetőt őrizetbe vették. A támadásról és a szlovákiai közhangulatról a hirado.hu Forró Krisztián felvidéki magyar képviselőt, a Magyar Szövetség elnökét kérdezte.

„Sokkoló és elfogadhatatlan az erőszak minden formája” – fogalmazott a politikus. Forró Krisztián korábban többször figyelmeztetett, hogy a polarizáció nem a helyes út, és arra is, hogy hova vezethet.

A felvidéki Magyar Szövetség elnöke lapunknak hangsúlyozta: mindenkinek azon kell dolgoznia, hogy megnyugodjanak a kedélyek. Ezért arra biztatja a politikai nyilvánosságot, hogy mindenki a saját táborát igyekezzen lecsillapítani.

„A tanulság, hogy az ellentétek szítása hová vezethet”

– mondta.

A hirado.hu-t az is érdekelte, hogy elfogadható-e a nyugati mainstream-sajtó narratívája, amely populista, oroszpárti politikusként hivatkozott a politikusra, akit életveszélyes állapotban szállították kórházba.

„Sajnos ez még  tovább szítja az erőszakot és erősíti a polarizációt”

– tette hozzá Forró Krisztián.

Robert Fico állapota kapcsán kiemelte, ellentmondásos hírekkel találkozni, hogy túl van-e már az életveszélyen, azonban mielőbbi felépülést kívánt neki a szlovákiai magyar politikus.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, Robert Fico szlovák miniszterelnök ellen szerdán Nyitrabányán (Handlova) a pozsonyi kormány kihelyezett ülése után követtek el lőfegyveres merényletet.

A miniszterelnököt életveszélyes állapotban helikopterrel a besztercebányai Roosevelt-kórházba szállították.

A rendőrség őrizetbe vette a feltételezett elkövetőt, aki egybehangzó sajtóközlések szerint egy 71 éves lévai férfi lehet.

További részletek cikkünkben.

Kapcsolódó tartalom

Kiemelt kép: Forró Krisztián (Fotó: hirado.hu/Horváth Péter Gyula)

Ajánljuk még