Rendkívüli

Meglőtték Robert Ficót, még ma megműtik a szlovák kormányfőt

Élesen elítélték a Robert Fico elleni fegyveres támadást vezető szlovák politikusok

Élesen elítélték, sokkolónak nevezték a Robert Fico szlovák kormányfő ellen szerdán elkövetett lőfegyveres támadást szlovák vezető politikusok.

Zuzana Caputová szlovák államfő sokkolónak és brutálisnak nevezte a támadást, és sok erőt és gyógyulást kívánt a miniszterelnöknek.

Peter Ziga parlamenti alelnök, a második legnagyobb koalíciós párt egyik vezető politikusa a demokrácia elleni támadásnak nevezte a merényletet. Úgy vélte,

a támadás annak következménye, hogy az ország lakossága két kibékíthetetlen táborra oszlott.

Andrej Danko parlamenti alelnök, a legkisebb koalíciós párt, a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) elnöke támogatásáról biztosította a miniszterelnököt és azt mondta: nyilvánvaló, hogy a támadás társadalmi konfliktus következménye.

A Robert Fico elleni támadást kabinetjének összes minisztere is elítélte, valamint az ellenzéki pártok politikusai is. Branislav Grühling, az ellenzéki liberális Szabadság és Szolidaritás (SaS) elnöke az állam és az állam biztonsága elleni merényletnek nevezte a támadást.

Kapcsolódó tartalom

Kiemelt kép: Robert Fico szlovák miniszterelnök érkezik a kormányülés kihelyezett ülésére a Pozsonytól mintegy 150 kilométerre, északkeletre fekvő Nyitrabányán (Handlova) 2024. május 15-én (Fotó: MTI/AP/TASR Slovakia/Radovan Stoklasa)

Ajánljuk még