Rendkívüli

Meglőtték Robert Ficót, még ma megműtik a szlovák kormányfőt

A vezető cseh politikusok elítélték a Robert Fico elleni merényletet

Vezető cseh politikusok határozottan elítélték a Robert Fico szlovák kormányfő elleni merényletet. Egybehangzóan az hangsúlyozták, hogy a politikában és a társadalomban nincs helye az erőszaknak.

„Nem szabad megtűrnünk az erőszakot, nem szabad, hogy helye legyen a társadalomban” – írta az X közösségi hálózaton megjelent bejegyzésében Petr Fiala miniszterelnök.

Petr Pavel államfő szerint a történteket el kell ítélni függetlenül attól, hogy mi is volt azok kiváltó oka. „Legyen ez figyelmeztetés számunkra, hová vezethet a társadalomban megnyilvánuló ellenségeskedés és agresszivitás” – mutatott rá az elnök.

Jan Lipavsky külügyminiszter kollégáihoz hasonlóan sokkolónak minősítette a Pozsonyból érkezett híreket. „Elutasítom az erőszak minden formáját a politikában” – jegyezte meg a cseh diplomácia vezetője.

Kapcsolódó tartalom

Andrej Babis volt kormányfő, az ellenzéki Igen-Független Polgárok Akciója (ANO) mozgalom elnöke „rettenetesnek” nevezte a Szlovákiából érkezett híreket. „Imádkozom Robert Ficoért, sok erőt kívánok neki, családtagjainak és egész Szlovákiának” – jelentette ki Andrej Babis.

Az összes nyilatkozó cseh politikus mihamarabbi gyógyulást kívánt a szlovák kormányfőnek.

A közszolgálati cseh hírtelevízió és a hírrádió (CT24 és a Radiojurnal) azonnal megszakították rendes műsorukat, s kizárólag a merénylettel foglalkoznak.

Kapcsolódó tartalom

Kiemelt kép: Rendőrök a merénylet áldozatává vált Robert Fico szlovák miniszterelnök elleni lőfegyveres támadás lezárt helyszínén, a Pozsonytól mintegy 150 kilométerre, északkeletre fekvő Nyitrabányán (Handlová) 2024. május 15-én, néhány órával a támadás után. Ficót több lövés érte a mellkasán és a gyomrán. A politikust életveszélyes állapotban, mentőhelikopterrel szállították a besztercebányai (Banská Bystrica) kórházba (Fotó: MTI/EPA/Jakub Gavlak)

Ajánljuk még