Rendkívüli

Meglőtték Robert Ficót, még ma megműtik a szlovák kormányfőt

A román vezetők elítélték a szlovák kormányfő elleni merényletet

Megdöbbenésüket fejezték ki és pártállástól függetlenül határozottan elítélték a Robert Fico szlovák miniszterelnök elleni fegyveres támadást a román vezetők a közösségi médiában szerdán közzétett bejegyzéseikben.

A jobboldali Klaus Johannis államfő közösségi oldalán azt írta: megdöbbenve értesült a szlovák miniszterelnök elleni lőfegyveres támadásról és mielőbbi teljes felépülést kívánt számára.

„Határozottan elítélem az ilyen szélsőséges cselekményeket, amelyek az alapvető európai értékeinket veszélyeztetik” – fogalmazott az X-en (volt Twitter) közzétett bejegyzésében a román elnök.

Marcel Ciolacu román szociáldemokrata miniszterelnök szintén az X-en reagált.

„Sokkoltak a Szlovákiából érkező hírek, a legőszintébb jókívánságaimat küldöm Robert Fico miniszterelnöknek. Ilyen szélsőséges cselekményekre semmilyen elfogadható indok nem létezik, a tetteseket felelősségre kell vonni” – írta a román kormányfő.

Nicolae Ciuca bukaresti liberális párti szenátusi elnök bejegyzésében úgy fogalmazott: „határozottan elítélem a Robert Fico meggyilkolására irányuló merényletet, ilyen erőszakos cselekményeknek nincs helyük a demokráciában”. Hozzátette, várja az incidens körülményeinek tisztázását, amelyeket a román házelnök meggyőződése szerint egy alapos nyomozásnak kell feltárnia.

Kapcsolódó tartalom

Kiemelt kép: Klaus Johannis román elnök (Fotó: MTI/EPA/Robert Ghement)

Ajánljuk még