Aktuális

Hatalmas tűz volt egy horvát kikötőben, legalább huszonkét hajó kiégett

A legnagyobb kanadai olajhomoklelőhely felé közelít az Albertában pusztító erdőtűz

Mintegy hatezer embert kellett már kitelepíteni a kanadai Alberta tartományban lévő Fort McMurray külvárosaiból a gyorsan terjedő erdőtűz miatt, amely az ország legnagyobb olajhomoklelőhelyét is veszélyezteti – közölték kedden a helyi hatóságok.

A száraz időjárás és erős szél miatt sebesen elharapódzó tűz a múlt hét végén közelítette meg a várost, a hivatalos közlés szerint kedden mintegy 7,5 kilométerre lehetett tőle.

A tűz nemcsak a lakott települést fenyegeti, de Kanada olajtermelését is, mivel Fort McMurray az ország olajhomok-bányászatának központja. 2016-ban a pusztító erdőtüzek miatt a környékről 90 ezer lakost kellett evakuálni, és több mint napi egymillió hordó olaj kitermelését kellett leállítani.

Az albertai hatóságok szerint az erdőtűz már mintegy 20 940 hektárra terjed ki.

Fort McMurray négy elővárosa, Abasand, Beacon Hill, Prairie Creek és Grayling lakosságának kedden délután négy óráig kellett elhagynia otthonát. A város többi részén élők közül is sokan indulásra készek, vagy már el is hagyták lakhelyüket.

Kapcsolódó tartalom

A város illetékesei elmondták, hogy 2016 óta alaposabban felkészültek az erdőtüzek elleni küzdelemre, 250-300 tűzoltó áll rendelkezésre, hogy megvédje az épületeket, és mivel akkor a város körüli erdők leégtek, a mostani tüzet kevesebb éghető anyag táplálja.

Kanada olajhomokipara naponta mintegy 3,3 millió hordónyi nyersolajat termel ki, ami az ország olajtermelésének kétharmadát jelenti.

Fort McMurray 150 kilométeres körzetében több nagy olajtársaságnak vannak telepei, és sok munkásuk él a városban.

Az Albertával szomszédos Brit Columbia tartományban az erdőtüzek szintén lakott települést fenyegettek, Fort Nelson mintegy 3000 lakosát telepítették ki elővigyázatosságból, de a tűz végül irányt változtatott, és nem érte el a várost – közölték kedden a helyi hatóságok.

A kiemelt kép illusztráció.

Ajánljuk még