Aktuális

Varázsoljatok valami szépet! Így néz ki Marco Rossi Eb-kerete

Norvégia megnégyszerezné a palesztinoknak szánt segélyeket

Norvégia idén megnégyszerezné a palesztinoknak szánt segélyeket – derült ki Anne Beathe Tvinnereim, a skandináv ország nemzetközi fejlesztési miniszterének keddi tájékoztatásából, mely szerint Oslo egymilliárd norvég koronával (33 milliárd forint) támogatná a palesztinokat.

„A Gázai övezetben élők humanitárius szükségletei óriásira duzzadtak a háború hetedik hónapjában” – szögezte le közleményében a tárcavezető, kiemelve a térséget sújtó élelmiszerhiányt. Hozzátette: a Ciszjordániát is fenyegető humanitárius válság „teljes egészében emberek által okozott”.

Az összeg csaknem a négyszerese annak a 258 millió norvég koronának (8,5 milliárd forint), amelyről Oslo 2023 végén döntött.

Amennyiben a parlament elfogadja a kisebbségi kormány javaslatát, Norvégia bruttó hazai terméke (GDP) 0,9 százalékát szánná idén fejlesztési támogatásokra.

Kapcsolódó tartalom

Ugyanekkor Espen Barth Eide külügyminiszter ismét óva intette Izraelt a Gázai övezet déli részén lévő Rafah elleni átfogó offenzívától, aláhúzva, hogy egy ilyen jellegű művelet katasztrofális következményekkel járna a városban összezsúfolódott civil lakosságra nézve.

„Több mint egymillió, Rafahban rekedt ember korábban már elmenekült az éhínség, a halál és a borzalmak elől, most pedig újra azt várják tőlük, hogy keljenek útra, de Gázában már sehol sincs biztonságos hely”

– szögezte le.

Ajánljuk még