Aktuális

Három ember meghalt egy kamion rakterében az M1-es autópályán

London tiltakozott Pekingnél a Nagy-Britannia elleni kínai kémtevékenység miatt

Tiltakozott kedden a brit kormány Kínánál a Nagy-Britannia elleni kém- és kibertevékenység miatt. Kína londoni nagykövetsége nem sokkal később példátlanul erőteljes hangvételű nyilatkozatban utasította vissza a vádakat.

A brit külügyminisztérium keddi tájékoztatása szerint a tárca bekérette Kína londoni nagykövetét, akivel „határozott hangvételű” nyilatkozatban közölték, hogy elfogadhatatlan a Kína által Nagy-Britanniával szemben tanúsított magatartás, beleértve a kibertámadásokat és a kémhálózati tevékenységet.

A hivatalos keddi brit tiltakozás közvetlen előzményeként a Scotland Yard előző nap bejelentette, hogy a brit nemzetbiztonsági törvény alapján vádat emeltek három ember ellen külföldi hírszerző szolgálatnak nyújtott segítség címén.

A vádlottak a hatósági gyanú szerint a kínai irányítású hongkongi hírszerzésnek dolgoztak. A Scotland Yard ismertetése szerint a vizsgálatot a londoni rendőrség terrorizmusellenes parancsnoksága irányítja.

Az egyik vádlott a brit határrendészet tisztviselője, a másik a londoni belügyminisztérium bevándorlási részlegén dolgozott és korábban hat évig a brit királyi tengerészgyalogság katonája volt, harmadik társuk egykor hongkongi rendőr volt, majd hongkongi kereskedelmi képviseleti tevékenységet végzett Londonban.

Kedd este Kína londoni nagykövetsége hivatalos nyilatkozatban minősítette megalapozatlannak és rágalmazónak a kínai kiber- és kémtevékenységről megfogalmazott brit vádakat.

A diplomáciai képviselet szerint Cseng Cö-kuang nagykövet a londoni külügyminisztériumban tartott találkozón határozottan felszólította a brit kormányt arra, hogy hagyjon fel Kína-ellenes politikai manővereivel, térjen le a kínai-brit kapcsolatokat fenyegető „veszélyes ösvényről”, és ne terjesszen további hazugságokat „az úgynevezett kínai fenyegetésről”.

Kapcsolódó tartalom

A brit fél önkényes módon kínai állampolgárokat zaklat és vesz őrizetbe nemzetbiztonsági okok ürügyén, ez azonban súlyos provokáció Kínával szemben, súlyos mértékben ellentmond a nemzetközi kapcsolatok alapvető normáinak, és ezért teljesen elfogadhatatlan – áll Kína londoni nagykövetségének keddi állásfoglalásában.

A rendkívül éles hangú nagykövetségi nyilatkozat szerint „határozott válaszlépések” követnének bármiféle olyan brit kormányzati lépést, amelynek célja a beavatkozás Kína belügyeibe és a kínai érdekek sérelme.

Anne Keast-Butler, az elektronikus kommunikáció lehallgatására és hírszerzési elemzésére szakosodott brit figyelőszolgálat (GCHQ) vezérigazgatója ugyanakkor a Cyber UK címmel Birminghamben rendezett keddi kiberbiztonsági konferencián kijelentette:

Kína valódi és egyre nagyobb kiberkockázatot jelent Nagy-Britannia számára, és a GCHQ jelenleg több erőforrást fordít Kínával kapcsolatos tevékenységére, mint bármelyik másik feladatára.

A londoni alsóház hírszerzési és biztonsági bizottságának legutóbbi átfogó helyzetértékelése szerint a kínai hírszerzés „kiterjedt és agresszív érdeklődést” tanúsít Nagy-Britannia és a külföldi brit érdekeltségek iránt, és válogatás nélkül gyűjti a titkosított és szabadon hozzáférhető információkat.

A 222 oldalas szakbizottsági jelentés egyik fő megállapítása szerint Nagy-Britannia nemzetbiztonságára ez a globális kiterjedésű kínai tevékenység jelenti a legnagyobb fenyegetést.

A kiemelt kép illusztráció (fotó: Shutterstock)

Ajánljuk még