Időjárás

Riasztást adtak ki több megyére: jégeső és felhőszakadás jöhet

Erőszakos tüntetések robbantak ki Új-Kaledóniában

Erőszakos tiltakozások robbantak ki kedden Franciaország tengerentúli területén, Új-Kaledóniában.

Függetlenségpárti tüntetők összecsaptak a biztonsági erőkkel – jelentette a helyi közszolgálati média.

Az elszakadáspárti tüntetők a párizsi vezetés által tervezett alkotmánymódosítás miatt szervezték a tiltakozásokat, amely szavazati joggal ruházná fel a Csendes-óceán déli részén található tartomány több ezer francia szavazóját, ezzel tovább növelve Párizs politikai befolyását a területen.

Hétfő óta több boltot és autót is felgyújtottak, a közösségi oldalakon fosztogatásról és letartóztatásokról is beszámoltak helyi szemtanúk. Az iskolák a következő napokban zárva tartanak és a közszolgáltatások is szünetelnek.

Louis Le Franc, Új-Kaledónia francia főbiztosa bejelentette, hogy az összetűzések során több rendőrtiszt is megsebesült, és rendőri erősítést kért Párizsból a közrend fenntartására.

A tiltakozások középpontjában az javaslat áll, amelynek értelmében szavazati joggal ruháznának fel 25 ezer olyan francia származású szavazót, akik tíz éve élnek Új-Kaledóniában. Korábban minden olyan helyi lakost megfosztottak szavazati jogától, aki 1998 után telepedett le a szigeten.

Új-Kaledónia stratégiai katonai bázisként és a szigeten felfedezett nikkeltartalékok miatt is fontos a párizsi vezetés számára. Új-Kaledóniában 2018 óta három népszavazást rendeztek a függetlenségről, és a függetlenség támogatói mindhárom alkalommal vereséget szenvedtek. A függetlenségi mozgalom bojkottálta a harmadik szavazást és bejelentette, hogy nem fogadja el az eredményt.

A kiemelt kép illusztráció.

Ajánljuk még