Baleset

Újabb baleset Tatánál, ismét lezárták az M1-es autópályát

A libanoni hatóságok „önkéntes visszatérők” újabb konvoját indították el Szíriába

A libanoni hatóságok „önkéntes visszatérő” menekültek egy újabb konvoját indították el kedden Szíriába.

Mintegy háromszáz menekült regisztráltatta magát a szíriai hatóságoknál arra, hogy a konvojjal hazautazzon. A libanoni biztonsági szervek szerint hazájukba „önkéntesen visszatérő” emberekről van szó.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) közölte, hogy az intézkedés a felügyelete alatt történt. Több alkalommal ment már hasonló konvoj Szíriába, legutóbb tavaly novemberben.

„Ez egy rémálom. Félek, hogy mi lesz a fiammal. Biztosan be fogják hívni katonai szolgálatra”

– mondta a konvojban utazó egyik szíriai asszony. Egy másik szíriai nő viszont, aki évek óta élt a szíriai határhoz közeli Arszál menekülttáborban, és most két lányával és unokáival kelt útra, azt mondta: örül annak, hogy visszatérnek a saját házukba.

Kapcsolódó tartalom

„Jobb lakni egy olyan házban, amelynek van teteje, mint egy sátorban” – tette hozzá. Az Európai Unió az illegális bevándorlás megfékezése végett május elején hozzávetőleg egymilliárd euró támogatást ígért Libanonnak.

Az UNHCR nyilvántartása szerint mintegy 800 ezer szíriai menekült él a súlyos gazdasági válsággal küszködő Libanonban,

de a helyi hatóságok adatai alapján valódi számuk elérheti a kétmilliót, ami azt jelenti, hogy a népességszámhoz viszonyítva a kicsiny közel-keleti országban él a legtöbb külföldi menekült a világon.

Kiemelt kép: szíriai menekültek készülnek hazatérni Szíriába a kelet-libanoni határvárosban, Arszalban (Fotó: MTI/AP/Huszein Malla)

Ajánljuk még