Aktuális

Ma több mint 76 ezren érettségiznek történelemből

Megkezdődött a választások második fordulója Észak-Macedóniában

Megkezdődött szerdán Észak-Macedóniában a parlamenti választás, valamint az elnökválasztás második fordulója.

A valamivel több mint 1,8 millió választópolgár 19 óráig adhatja le voksát, az előzetes eredmények késő este várhatók. Az elnökválasztás érvényességéhez legalább 40 százalékos részvételi arányra van szükség. Amennyiben sikeres a voksolás, és valamelyik jelölt megszerzi a voksok több mint felét, úgy az új elnököt legkésőbb vasárnapig be is iktatják, a hivatalban lévő Sztevo Pendarovszki megbízatása ugyanis éppen május 12-én jár le.

A voksolás sikertelensége esetén az egész folyamatot meg kell ismételni.

Az elnökválasztás első fordulójában, április 24-én Gordana Sziljanovszka-Davkova, a jobboldali ellenzék jelöltje szerezte meg a legtöbb szavazatot (40,9 százalék), míg a második helyen a baloldali Sztevo Pendarovszki végzett (19,93 százalék). A szintén most tartott parlamenti választáson 17 választási lista mintegy 1700 jelöltje verseng az egykamarás parlament 120 helyéért.

A kampány során téma volt a korrupció elleni harc, valamint a gazdaság fellendítése, de a legfontosabb kérdés továbbra is az ország európai integrációja maradt.

Kapcsolódó tartalom

A 2017 óta kormányzó Macedóniai Szociáldemokrata Szövetség (SDSM) a NATO-tagság elnyerése érdekében, Görögország követelésére Macedóniáról Észak-Macedóniára változtatta a nevét, és az uniós csatlakozást elősegítendő több engedményt is tett a környező országoknak. Ezeket a lépéseket a jobboldali ellenzék gyakran bírálta, és a kampány során is leszögezte, több engedményre nem lehet számítani.

A közvélemény-kutatások – amelyeket a Vesti.mk szkopjei hírportál ismertetett – azt jelzik előre, hogy

kormányváltásra kerül sor, mert a legtöbb szavazatot várhatóan a jobboldali Belső Macedón Forradalmi Szervezet – Macedón Nemzeti Egység Demokratikus Pártja (VMRO-DPMNE) szerzi meg.

Ez a párt 2006 és 2016 között vezette a nyugat-balkáni országot.

Kiemelt kép: Nő voksol az észak-macedóniai elnökválasztás első fordulójának napján, 2024. április 24-én Szkopjéban. (Fotó: MTI/EPA/Georgi Licovszki)

Ajánljuk még