Fontos

Nagy Márton: Az üzemanyagok árainak csökkentése sikerrel járt

Az amerikai védelmi miniszter elismerte, hogy az Egyesült Államok Izraelnek szánt katonai szállítmányt függesztett fel

Az Egyesült Államok valóban felfüggesztett egy bombaszállítmányt Izrael számára a rafahi katonai készülődés miatt – ismerte el Lloyd Austin védelmi miniszter szerdán a kongresszusban tartott meghallgatáson.

Kapcsolódó tartalom

A korábban a sajtóban már megjelent információkat megerősítve a Pentagon vezetője elmondta, hogy nagy robbantótöltetű bombákról van szó, így 1800 darab 1000 kilogramm, és 1700 darab 250 kilogramm súlyú eszközről.

Lloyd Austin a meghallgatáson kifejtette, hogy

az Egyesült Államok továbbra is biztosítani fogja Izrael számára a védelemhez szükséges eszközöket, de felülvizsgál bizonyos rövid távú biztonsági segítséget a palesztin lakosságú Rafahban történtek fényében.

Hozzátette: az amerikai kormány világossá tette korábban, hogy nem támogat nagyszabású katonai akciót a Gázai övezet déli részén fekvő Rafahban anélkül, hogy Izrael hiteles és kivitelezhető tervet mutatna be az ott tartózkodó civil lakosság védelmére.

A védelmi miniszter hangsúlyozta, hogy egyelőre nincs végleges döntés a felfüggesztett katonai szállítmány sorsáról.

A meghallgatást a közönség soraiból palesztinpárti tüntetők szakították félbe bekiabálásokkal, őket kivezették a teremből.

Kapcsolódó tartalom

John Kirby, a Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának szóvivője kedden egy sajtóbeszélgetésen úgy fogalmazott, hogy az Izrael által a héten indított katonai műveletet az Egyesült Államok korlátozottnak minősíti, és azzal az izraeli haderő nem lépett át az Egyesült Államok számára „vörös vonalnak” számító határt.

Szerdán a Fehér Ház megismételte, hogy optimista a Kairóban zajló tűzszüneti tárgyalásokat illetően. Karinne Jean-Pierre, az elnöki hivatal szóvivője újságírók előtt úgy fogalmazott, hogy a két fél – Izrael és a Hamász – álláspontját áttekintve az látszik, hogy a nézetkülönbségek áthidalhatók.

Amerikai részről a térségben tartózkodik William Burns, a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) igazgatója, aki szerdán zárt ajtók mögött egyeztetett Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel a többi között a tűzszüneti tárgyalásokról is.

Kiemelt kép: Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter (Fotó: MTI/EPA/Jim Lo Scalzo)

Ajánljuk még