Aktuális

Bevonult Rafahba az izraeli hadsereg

Az amerikai pénzügyminisztérium szerint Irán malajziai közvetítőkkel igyekszik kijátszani a kőolajexportjára vonatkozó szankciókat

Irán malajziai közvetítők révén igyekszik kijátszani az ellene kirótt szankciókat az amerikai pénzügyminisztérium egyik magas rangú tisztségviselőjének keddi közlése szerint.

Kapcsolódó tartalom

A neve elhallgatását kérő tisztségviselő a sajtónak azt mondta, a kőolajat tengeri úton szállítják Malajziához és Szingapúrhoz közeli vizekre, hozzátéve: Washington az ügyet meg akarja vitatni Kuala Lumpurral.

Mint mondta, a Délkelet-Ázsiában értékesített iráni olaj árán a teheráni rezsimmel szövetséges milíciákat finanszíroznak, például a jemeni húszikat, illetve a Gázai övezetet ellenőrző Hamász terrorszervezetet.

Kiemelte, hogy

a szállítmányok megakadályozása döntő csapást mérne az Irán-barát szervezetekre, s a többi között gyengítené a húszikat is, akik az utóbbi hónapokban a Vörös-tengeren elkövetett támadásaikkal a világkereskedelemben is fennakadásokat okoztak.

Elmondta, hogy az amerikai pénzügyminisztérium együtt fog működni a malajziai és szingapúri hajózási társaságokkal és banktisztviselőkkel az ügyletek megakadályozása érdekében.

Kapcsolódó tartalom

Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter áprilisban már bejelentette, hogy Washington célja Irán kőolajexportáló-kapacitásának további gyengítése.

A hatalmas szénhidrogén-készletekkel rendelkező Irán legfőbb bevételi forrása a kőolajexport, az ország nukleáris programja miatt életbe léptetett szankciók miatt azonban az értékesítése nehézségekbe ütközik.

A kiemelt kép illusztráció.

Ajánljuk még